TÖLTÖTT GOMBA SÜTŐBEN SÜTVE
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
kb. 15 db gomba 5 dkg ráma 20 dkg gépsonka 20 dkg trapista sajt só, bors ételízesítő 1/2 csokor petrezselyemzöld 2 ek. liszt 5 dl tej 2 dl tejföl a tepsi kikenéséhez: kevés ráma
Elkészítés: Ha gombás ételt készítek, én minden esetben át szoktam főzni a gombát, azaz kb. 5 percig forrásban lévő vízben blansírozom. De természetesen ezt nem kell másnak is tennie, mivel így kissé össze is esnek a gombák, csak valahogy én megszoktam, hogy így tanultam anyukámtól. Ha valaki mégis így tesz, mint én, rosszat nem tesz vele, ezzel a módszerrel puhítunk a gombán, bár azt tudni kell, hogy ezáltal elveszíti a roppanósságát a gomba. A gombákat szétválasztjuk, azaz a gomba fejet levesszük a száráról. A gombafejről lehámozzuk a héjat, a szárat pedig megkapargatjuk, onnan is eltávolítva a külső héjat. S azt azután felkarikázzuk. Az egészben hagyott gombafejet és az aprított szárat forrásban lévő vízben pár percig, kb. 5 percig blansírozzuk.
Majd leszűrjük. Ezután válogassuk ki egy kis tálkába a felkarikázott gomba szárakat, mert azt majd a besamelhez fogjuk adni.
Ha nem blansíroztuk le a gombát, akkor ugyanúgy szét kell választani a fejet a szárától és le kell hámozni a gomba héját.
Majd a szárat fel kell karikázni.
A többi művelet ugyanúgy folytatódik, akár blansírozva van a gomba,, akár nincs.
A petrezselyemzöldet aprítsuk fel és a gépsonkát vágjuk apró kockákra. Mindkettőt tegyük félre.
A rámát egy kisebb lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, amit fehéredésig kevergetünk. Felöntjük a tejjel és besűrítjük.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük, majd adjuk hozzá az előzőleg felaprított petrezselyemzöldet és a kockázott gépsonkát. Tegyük bele a tejfölt is és 10 dkg reszelt sajtot. Legvégül a gombaszárat. Végül jól forraljuk össze az egészet.
Egy hőálló tálat vagy kisebb tepsit kenjünk rámával és fektessük bele a gombafejeket az üregükkel felfelé.
Mindegyik gombába tegyünk a petrezselymes, gombás mártásból egy kis kanállal és a többi besameles mártással öntsük le az egész gombát. Tetejét szórjuk meg a maradék sajttal és előmelegített sütőben süssük 30 percig.
Krumplipürével és kukorica salátával tálaljuk.
Krumplipürével és kukorica salátával tálaljuk.
Mindkét receptet megtalálhatjátok, ha szeretnétek, az oldalon.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!