TÖLTÖTT GOMBA SÜTŐBEN SÜTVE
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • kb. 15 db gomba
  • 5 dkg ráma
  • 20 dkg gépsonka
  • 20 dkg trapista sajt
  • só, bors
  • ételízesítő
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 2 ek. liszt
  • 5 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • a tepsi kikenéséhez: kevés ráma
  • Elkészítés: Ha gombás ételt készítek, én minden esetben át szoktam főzni a gombát, azaz kb. 5 percig forrásban lévő vízben blansírozom. De természetesen ezt nem kell másnak is tennie, mivel így kissé össze is esnek a gombák, csak valahogy én megszoktam, hogy így tanultam anyukámtól. Ha valaki mégis így tesz, mint én, rosszat nem tesz vele, ezzel a módszerrel puhítunk a gombán, bár azt tudni kell, hogy ezáltal elveszíti a roppanósságát a gomba.  A gombákat szétválasztjuk, azaz a gomba fejet levesszük a száráról. A gombafejről lehámozzuk a héjat, a szárat pedig megkapargatjuk, onnan is eltávolítva a külső héjat. S azt azután  felkarikázzuk. Az egészben hagyott gombafejet és az aprított szárat forrásban lévő vízben pár percig, kb. 5 percig blansírozzuk.  
    Majd leszűrjük. Ezután válogassuk ki egy kis tálkába a felkarikázott gomba szárakat, mert azt majd a besamelhez fogjuk adni.
    Ha nem blansíroztuk le a gombát, akkor ugyanúgy szét kell választani a fejet a szárától és le kell hámozni a gomba héját.
    Majd a szárat fel kell karikázni.
    A többi művelet ugyanúgy folytatódik, akár blansírozva van a gomba,, akár nincs.
    A petrezselyemzöldet aprítsuk fel és a gépsonkát vágjuk apró kockákra. Mindkettőt tegyük félre.
    A rámát egy kisebb lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, amit fehéredésig kevergetünk. Felöntjük a tejjel és besűrítjük.  
    Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük, majd adjuk hozzá az előzőleg felaprított petrezselyemzöldet és a kockázott gépsonkát. Tegyük bele a tejfölt is és 10 dkg reszelt sajtot. Legvégül a gombaszárat. Végül jól forraljuk össze az egészet. 
    Egy hőálló tálat vagy kisebb tepsit kenjünk rámával és fektessük bele a gombafejeket az üregükkel felfelé. 
    Mindegyik gombába tegyünk a petrezselymes, gombás mártásból egy kis kanállal és a többi besameles mártással öntsük le az egész gombát. Tetejét szórjuk meg a maradék sajttal és előmelegített sütőben süssük 30 percig.
    Krumplipürével és kukorica salátával tálaljuk. 
    Mindkét receptet megtalálhatjátok, ha szeretnétek, az oldalon.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!