HAGYMÁS KRUMPLI BACONSZALONNÁVAL
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1,5 kg burgonya
  • őrölt fekete bors
  • 10 dkg bacon szalonna
  • 2 ek. liszt
  • 3-4 dl tej
  • 1-2 ek zsiradék
  • 3 fej hagyma
  • Elkészítés: 
    Ez a köret megint csak a különlegesebb és nem hétköznapi köretek közé tartozik. Az elkészítése ennek sem nehéz és nem is időigényes. 
    Először a krumplit megtisztítjuk a héjától, megmossuk és felkarikázzuk. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje,  majd feltesszük főzni a burgonyát. 
    A főzővízbe természetesen tegyünk 1-2 teáskanál sót is. 
    Ha megfőlt a burgonya, szűrjük le és készítsük elő a tepsit.
    A tepsit kenjük ki vékonyan zsiradékkal, ami lehet sertés zsír is, de akár olaj is. 
    Ebbe a kikent tepsibe öntsük bele a burgonyát és kicsit rendezzük is el a krumpli karikákat. Nem muszáj sorban lerakni, mint a rakott krumplinál, csak arra figyeljünk, hogy mindenhol egyformán legyen a burgonyából.
    Azután pucoljuk meg a hagymákat és a tisztítás után karikákra vagy félkarikákra vágjuk fel mindet.
    Kevés zsiradékot hevítsünk fel egy magasabb falú serpenyőben vagy egy kisebb fajta lábasban és adjuk hozzá a hagyma karikákat, majd pároljuk  üvegesre. 
    Egy kisebb tálkában a lisztet csomómentesre keverjük el a tejjel, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint és ezután öntsük a keveréket a hagymára. Ezzel a besamel alappal, folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be a hagymánkat.
    Miután kellően besűrűsödött és ki is forraltuk, öntsük rá a tepsiben lévő krumplira. 
    Szépen simítgassuk el a hagymás besamelt és helyezzük rá sorban, ahogy elfér,  a szalonna csíkokat.  
    Előmelegített sütőben süssük készre fél órán át. ( 200 fok, alsó-felső sütés. )
    Ez idő alatt szépen összesül a besameles hagyma a burgonyával.
    Hagyjuk kicsit hűlni és azután kockákra vágva tálaljuk.
    Hidegen vagy langymelegen vágható kockákra a legszebben.
    Bármilyen húsétel kitűnő köreteként szervírozhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok!