VANÍLIÁS ÉS CSOKIS CSIGÁK
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • 1 ek. cukor
  • 5 dkg élesztő, 1 kk. cukor, 1,5 dl tej
  • külön még annyi tej a tészta kidolgozásához, amennyire szükség van
  • csipet só
  • Töltelék: 1/2 cs. vaníliás pudingpor
  • 1/2 cs. csokoládés pudingpor
  • 2 x 3 ek. cukor
  • 2 x 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 x 2,5 dl tej
  • Tetejére: 1 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • porcukor
  • tepsi kikenéséhez: vaj vagy ráma
  • Elkészítés: A tésztához a tejet  meglangyosítjuk és hozzáadjuk az 1 kk. cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. Miután feljött az élesztő, a lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a csipet sót, az 1 ek. cukrot, a két tojást  és még annyi tejet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Először az élesztős tejjel próbáljuk meg nagyjából összeállítani a tésztát, s azután fogjuk látni, hogy mennyi tejre lesz még szükség. Ha jól összegyúrtuk a tésztánkat, kelesszük duplájára, kb. 1 óra alatt.
    Közben készítsük el a pudingokat. A fél cs. vaníliás pudingot keverjük el 3 ek. cukorral, a vaníliás cukorral, 2,5 dl tejjel és főzzük sűrűre. Ugyanígy készítsük el a csokis pudingot is. Majd mindkettőt valamennyire hűtsük ki. Nem kell teljesen, de folyós se legyen, mert  a tészta szeletelésekor a nyers tésztából akkor kifolyik. Miután a tészta megkelt, vegyük két cipóra. Külön-külön nyújtsuk ki, külön-külön kenjük meg a pudingokkal és tekerjük fel őket, mint a bejglit. Vágjuk ujjnyi szeletekre és kivajazott vagy rámával kikent gáztepsire fektessük le sorban a csigákat. A tetejüket és az oldalukat is kenjük le a tej és tojássárga keverékével. Előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. Ha kihűltek langymelegre, porcukrozzuk meg és még így langyosan falatozzunk belőle.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!