SÜLT SZTRAPACSKA
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg burgonya
  • 2-3 tojás
  • 30-40 dkg liszt
  • 10 dkg baconszalonna
  • 1 nagy tejföl
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • zsiradék a tepsi kikenéséhez és a főzővízbe
  • Elkészítés: A burgonyát megpucoljuk, megmossuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a 2-3 tojást, ( ha kicsi a tojás, 3-t, ha nagy 2 is elég ) a  lisztet, ( aminek a mennyisége attól függ, hogy mennyit vesz fel a krumpli, hogy az állaga közepes sűrűségű legyen ) 1/2 mk. sót, 1 ek. olajat. Mindezeket jól kikeverjük olyanná,  hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Forrásban lévő, sós vízbe kiszaggatjuk a krumplis nokedlit. A főzővízbe tegyünk 1 ek. olajat is. Amikor feljön a víz tetejére a nokedli, akkor még 2-3 percig hagyjuk főlni, mert a nyers krumplinak is meg kell főlnie.
    Miután szűrűvel kiszedjük, mindég keverjük át egy picike olajjal. Ha mindet kiszaggattuk és kifőztük, akkor a füstölt szalonnát kockázzuk fel és egy serpenyőben süssük ki zsírjára. A kisült szalonnakockákat szedjük ki a zsírjából és keverjük el a nokedlivel. A szalonnából visszamaradt zsírba tegyük bele a tejfölt és keverjük el, egyet-kettőt keverjünk rajta a tűzön hagyva. Ezután keverjük el a nokedlivel. Adjuk hozzá a túrót is és azzal is keverjük át. Egy tepsit zsiradékkal kenjünk ki, öntsük bele a túrós nokedlit, simítsuk el és a tetejére rakjuk le sorban a baconszalonnákat. Előmelegített sütőben süssük addig, amíg a szalonna megpirul rajta. Tálaláskor még külön tejfölt kínálhatunk hozzá!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!