RECÉS HÚS
ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 70-80 dkg sertés karaj
  • 5-8 szelet gépsonka vagy főtt, füstölt tarja
  • 3-4 vastagabb szelet trapista sajt
  • 10 dkg bacon szalonna
  • őrölt fekete bors
  • Kevés zsiradék
  • pici víz
  • 1/2 dl vörösbor
  • kötöző fonal
  • Elkészítés: 
    Ezt a fajta húsétel különlegességet főként valamilyen jeles napokon szoktam készíteni. Nem azért, mert annyira drága, hanem azért mert más a külleme, az íze egy hagyományosan elkészített húsételtől, pl. a rántott hústól teljesen eltérő a kinézete, az ízvilága. A recéshúshoz van amikor sima gépsonkát használok, de van amikor vastagabb főtt, füstölt sonka szeleteket használok.  A főfotón vékony gépsonkából készült a húsételem, viszont a recept leírás során a többi kép már főtt, füstölt, vastagabb szeletelésű sonkát mutat.
    Írom is a receptet.
     A húst egészben hagyva először enyhén sózzuk meg, de ne nagyon, mert a szalonna, ami rákerül, az is sós, majd borsozzuk és hosszában 5-6 helyen vágjuk be. Nem vágjuk teljesen az aljáig, és a két szélét is meghagyjuk, azaz 5-6 hosszú "zsebet" vágunk a husin. 
    A gépsonkát egész szeletben hagyjuk, viszont a sajtot azonos méretű csíkra vágjuk. A főtt, füstölt sonkát, mivel vastagabb szeletről van szó, vághatjuk kettő hosszabb csíkba. Egy szelet gépsonka közé tegyünk egy csík sajtot, és göngyöljük be a nyílásokba. Annyi gépsonkát és sajtot számolunk, amennyi zsebet vágtunk. Viszont ha van hely még egy vagy fél sonka- sajtnak a húson hosszában, oda is dugjunk belőle. 
    Ezután a tetejére rakjunk rá pár szelet bacon szalonnát, annyit, hogy betakarjuk vele a húst. 
    A legyezőszerűen szétnyíló húst egy kötöző zsineggel kössük át.
     Ezt követően egy alaposan kizsírozott kis tepsibe vagy hőálló edénybe helyezzük el, öntsünk alá kb. fél dl vizet, vagy még ízletesebb. ha 1/2 dl vörösbor kerül a tepsibe. Majd alufóliával takarjuk be a sütőedényünket, s előmelegített sütőben süssük egy órát. 
    Ezután vegyük le a fóliát, ha kell még önthetünk alá egy pici vizet, hogy ne égjen le a zsiradék és még süssük tovább kb. fél órát. Az nagyon finom, amikor a szalonna ropogósra sül a tetején.

    A zsineget távolítsuk el és szeleteljük fel a húst. Akár rizs vagy bármilyen krumplis köret illik hozzá, de én most egy hagymás krumplit ajánlok és dínsztelt káposztát hozzá.

    A hagymás krumpli és a dínsztelt káposzta leírása is megtalálható a receptjeim között.
    A főfotón látható gépsonkával készült húsnál a hús átkötése után is tettem 2-3 szelet szalonnát még plusszban a többi tetejére keresztben és sütés után azt levettem róla, majd a  tálalásnál  a szalonna csíkokat a hús szeletek  mellé sorakoztattam. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!