KENYÉRLÁNGOS ( TÖKI POMPOS )
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5-3 dl langyos víz
  • 1 kk. cukor
  • 1 ek. olaj
  • 1 tk. só
  • 1 nagy tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 fej lilahagyma
  • 10 dkg baconszalonna
  • 10 dkg reszelt trapista sajt

  • Elkészítés: Ez a kelt tészta nem tudom honnan kapta a Töki pompos elnevezést, de a kenyérlángos megnevezés mellett én is így kaptam. Viszont a furcsa név ellenére nagyon fincsi kenyérlángos.  Sok oldalon megtalálható a Töki pompos elkészítése, s én nem hasonlítottam még össze az ismerősömtől kapott recepttel, de remélem aki így készíti el, az nem fog csalódni.

    A langyos vízbe tegyük bele az 1 kk. cukrot és az élesztőt és futassuk fel. Miután feljött a víz tetejére az élesztő, adjuk a liszthez és adjuk még hozzá az olajat és a sót is. Dagasszuk ki és ha szükséges, még adhatunk hozzá egy kicsike vizet. Miután jól kidagasztottuk, meleg helyen kelesszük fél órán át. Ezalatt a fokhagymát tisztítsuk meg a héjától, és a tejfölbe reszeljük  vagy fokhagyma présen nyomjuk bele. Jól keverjük össze. A lilahagymát pucoljuk meg és vágjuk karikákra. A hagyma karikákat pedig szedjük szálaira. A baconszalonnát kockázzuk fel és a sajtot reszeljük le.
    Majd ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki  gáztepsi nagyságúra. Egy gáztepsit kenjünk ki zsiradékkal, hintsünk meg kevés liszttel és fektessük bele a kinyújtott tésztát. A tésztát kenjük le a fokhagymás tejföl 3/4 részével, rakjuk ki a lilahagyma karikákkal, szórjuk meg a baconszalonnával és ide-oda potyogtassuk rá az 1/4 rész megmaradt fokhagymás tejfölt. Szórjuk meg a reszelt sajttal és előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.

    Tipp: Ha nincs otthon baconszalonna, füstölt szalonnával is készíthetjük. Mindkét szalonna remek ízharmóniát kölcsönöz az ételnek.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    erzsike
    2014-08-17
    Kedves Andrea!Elnézésedet kérem,hogy ilyen sokára válaszolok.Nagyon örülök,hogy elnyerték a tetszésedet a receptjeim,s külön öröm,hogy ízlett a kenyérlángos is,amit elkészítettél.Továbbra is szeretettel várlak az oldalamon!Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2014-07-30
    Kedves Erzsike! Múlt héten találtam rá az oldalra és ma megcsináltam a töki pompost (kenyérlángost) ebédre! Isteni lett. Gratulálok ehhez a remek oldalhoz, a receptek csodásak! Üdvözlettel, Orbán Andrea Viktória