SZILVA LEKVÁROS SZÓSZ
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 kisebb ek. zsír
  • 2 púp. ek. házi szilvalekvár, víz
  • csipet só
  • 1 kk. cukor
  • 1-2 csipet őrölt fahéj

  • Elkészítés: Ez a mártás a nagymamám receptjei közül való. Ő még szósz elnevezésként ismerte, ezért én is így őrzöm, készítem és adom tovább.
    A zsírt egy lábasban felolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztet. Megpirítjuk, majd a megpirított liszthez hozzáadjuk a házi szilvalekvárt. Hozzáöntünk előbb csak 1 dl vizet és kézi habverővel krémessé kikeverjük. Majd felöntjük annyi vízzel, hogy  mártás sűrűségű alapot kapjunk. Ízesítsük egy csipet sóval, 1 kk. cukorral és 1-2 csipet fahéjjal és sűrítsük be.  Ha sűrűnek találnánk, adjunk még hozzá egy kicsi vizet. S jól forraljuk ki.
    Ennek a lekváros szósznak egyébként kissé savanykás ízűnek kell lennie, de aki kóstolás után édesebben kívánja, nyugodtan utána ízesítheti.
    Sült húsok mellé kitűnő régi időkből származó mártás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!