ZÖLDSÉGES-GOMBÁS RIZS
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
2 kisebb cukkini 2 sárgarépa 1 kis konzerv vagy üveg gomba 2 gerezd fokhagyma 1,5 bögre rizs, hozzá 3 bögre víz só ételízesítő zsiradék őrölt piros paprika
Elkészítés: Ezt a rizses köretet nagyon szívesen készítem, mert nagyon ízletessé teszi a rizst a sárgarépa, a cukkini és a gomba egyvelege. Nem nehéz elkészíteni és a végén egy kellemes zöldséges köretet fogunk kapni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A 1,5 bögre rizst mossuk meg és szűrőn alaposan csepegtessük le, hogy ne maradjon alatta semmi víz. Egy kevés zsiradékot hevítsünk fel lábasban, adjuk hozzá a lecsepegtetett rizst és pirítsuk üvegesre. Természetesen a pirítás során folyamatosan kevergessük, mert könnyen leéghet a rizsünk.
Öntsük fel 3 bögre vízzel, sózzuk és ételízesítőzzük meg és hagyjuk főlni, s forraljuk fel. Főzzük addig, míg magába szívta már majdnem az összes vizet, majd ezután vegyük takarék lángra. Ha van lángelosztónk, azt is tegyük a lábas alá. S végül így kis lángos pároljuk készre, hagyjuk addig, míg teljesen eltűnik a víz a rizsszemeken.
Arra ügyeljünk, hogy a bögre a víz kimérésekor is ugyanaz legyen, mint a rizsnél.
Közben amíg fől a rizs, készítsük el a zöldség ragut is.
Egy kevés zsiradékra dobjuk rá a levétől leszűrt gombát. A cukkinit héjastól - hiszen még nagyon zsenge, ezért nem kell meghámozni - vágjuk kisebb darabokra és adjuk a gombához.
A sárgarépát pucoljuk meg és vagy karikákra vagy félkarikákra szeleteljük fel és ezt is adjuk a cukkinis gombához. Sót és ételízesítőt adjunk hozzá. A fokhagymát tisztítsuk meg a héjától, aprítsuk fel és keverjük a zöldségekhez. Öntsünk alá 1 dl vizet és fedővel majdnem teljesen lefedve, pároljuk készre.
Időnként kevergessük meg.
Ha már kész a zöldséges ragu, keverjünk bele 1-2 kk. piros paprikát.
A kész ragut végül keverjük össze a készre párolódott rizzsel.
Nemcsak ízvilágában, hanem küllemben is nagyon kellemes köretet kapunk a végén.
Próbáljátok ki, hisz ezzel is gazdagíthatjuk a a húsok mellé készített köreteink választékát.
Nemcsak ízvilágában, hanem küllemben is nagyon kellemes köretet kapunk a végén.
Próbáljátok ki, hisz ezzel is gazdagíthatjuk a a húsok mellé készített köreteink választékát.
Jó étvágyat kívánok hozzá!