KOVÁSZOS UBORKA ÉS KOVÁSZOS KÁPOSZTA
EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • Uborkához: Annyi uborka, amennyi egy 5 l-es üvegbe belefér, kb. 2 kg
  • 2 csokor kapor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 l víz
  • 3 ek. só
  • 2 szelet kenyér
  • Káposztához: 1- 2 fej édes káposzta, amennyi feldaraboltan belefér egy 5 l-es üvegbe
  • 3 ek. só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 csokor kapor
  • 2 l víz
  • 2 szelet kenyér

  • Elkészítés: A kovászos uborka receptjét azért teszem fel, mert bár nem főznivalós köret, de mégis köret. Tulajdonképpen ezt is változatosan készítik, de én az egyik legegyszerűbb módon szoktam kovászolni az uborkát. Annyi uborkát veszünk alapul, amennyi egy 5 literes üvegbe belefér. Természetesen az ubik nagyságától ez a mennyiség nagyban függ. Az uborkákat mossuk meg, mindkét végét vágjuk le. Amelyik uborka nagyobb, azokat vágjuk be ketté, de ne vágjuk szét. Egy kimosott 5 l-es üvegnek az aljára tegyünk egy csokor megmosott kaprot és szépen sorban rakjuk bele az ubikat. A tetejére dobjunk bele egy megtisztított fokhagyma gerezdet, s a másik megmosott csokor kaprot. 2 liter enyhén langyos vízben - olyan legyen, mint az állott víz - oldjunk fel 3 ek. sót és öntsük az uborka tetejére. Előfordulhat, hogy 1-1,5 dl víz még kellhet hozzá. A kapor tetejére tegyük rá a 2 szelet kenyeret. Egy nejlon zacskót tegyünk rá, befőttes gumival rögzítsük és tegyük ki a napra. 2-3 nap érlelés után már fogyasztható is. ( Ha már jó, a kenyeret távolítsuk el és úgy szedjünk belőle a főétel mellé. )
    A kovászolt káposztát ugyanígy kell elkészíteni, csak azt 4-6 cikkbe kell vágni. A kovászolni való lé is ugyan olyan, mint az uborkáé. Viszont a káposzta 1-1,5 hétig érlelődik. Érdemes meg-megkóstolni, hogy mikor jó, mert mostanában nagyon melegek vannak, lehet, hogy lerövidül a kovászolni való idő.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!