MÁKOS-KONYAKMEGGYES PISKÓTA
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta I. : 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 3 púp. ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg darált mák
  • Tészta II. : 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • Krém : 4 púp. ek. liszt
  • 5 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 25 dkg ráma
  • 50 dkg magozott meggy
  • csokismeggy aroma vagy konyakmeggy aroma
  • Teteje: 10 dkg éttorta bevonó csokoládé
  • kevés fehér csokoládé
  • ALL IN -30% MINDENREElkészítés: Ehhez a süteményhez kétféle tésztát kell sütni. Először készítsük el a mákosat. A 6 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot akkor adagoljuk hozzá, ha már képeztünk egy kis habot és ezután  verjük fel keményre a tojásfehérjét. Majd a kemény habhoz keverjük hozzá a 6 tojássárgáját, a kókuszreszeléket, a darált mákot és a sütőporral elvegyített lisztet. Miután eldolgoztuk, a mákos masszát öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben süssük meg, majd hűtsük ki. A kihűtés után vágjuk ketté.
    A tészta hűlése közben állítsuk össze a másik tésztát, az egy sima 6 tojásos piskóta lesz. A 6 tojásfehérjét verjük fel a cukorral kemény habbá, fokozatosan hozzáadva a 6 ek. cukrot. A 6 tojássárgáját keverjük a kemény habba és dolgozzuk bele a 6 ek. lisztet és a sütőport is. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe beleöntve ezt is süssük meg. Miután megsült, hűtsük ki és vágjuk az egészet kis kockákká.
    Készítsük el a krémet. A lisztet főzzük sűrűre a tejjel és hagyjuk kihűlni. A rámát keverjük simára a kétféle cukorral, majd dolgozzuk bele a kihűlt pépbe. A krémet ízesítsük egy kevés aromával. Én csokismeggy aromát használtam, kb. 1/4 üveggel, de jó bele a konyakmeggyes is. A kész krémbe keverjük bele a meggyet, amit előzőleg magozzunk ki. S ezután keverjük hozzá a kockákra vágott piskótát is. Állítsuk össze a süteményt. Az alsó mákos tészta lapra kenjük rá a meggyes, piskótás krémet és fedjük be a másik mákos lappal.
    A tetejét vonjuk be csokimázzal. Ehhez gőz fölött olvasszuk meg az étcsokit a rámával és még melegen simítsuk rá a sütire. Amikor már kezd kissé megszilárdulni, egy kevés fehér csokit reszeljünk az étcsokira.
    Másnapig hagyjuk állni és másnap felszeletelve kínáljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!