TÚRÓLEPÉNYKÉK
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1/2 kg túró
  • 5 tojás
  • 4-6 ek. cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • csipet só
  • mazsola
  • 1 dl tej
  • kevés zsiradék a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
  • Elkészítés: Ezt a remek kis édességet nagyon szeretem, mert bármikor gyorsan elkészíthető. Csak egy egyszerű hétköznap is, ha mégis ennénk valami desszertet, s minden hozzávaló adott hozzá ide haza, akkor pillanatok alatt már az asztalon is lehet ez a kellemes túrós finomság. 
    Küllemében nagyon hasonlít a mini palacsintához vagy a tarkedlihez, de mivel túró is van benne, mégis más az állaga.
    Az összeállításához a tojásokat üssük fel egy tálba és keverjük ki habosra a kétféle cukorral. A cukor mennyisége mindenki ízlése szerint történhet. Aki édesebben szereti a desszerteket, akkor belekerülhet a 6 ek. cukor, míg ha valaki kevésbé édesen szeretné elfogyasztani ezt a desszertet, abban az esetben 4 ek. cukor is elegendő.
    Majd mérjük ki a lisztet és keverjük el benne a csipet sót és a fél csomag sütőport.
    S két részletben adjuk hozzá a tojásos-túrós alaphoz.
    Majd a robotgéppel dolgozzuk jól össze a túróval. 
    Végül adjunk hozzá egy kevés, kb. 1 dl tejet, hogy lágyabb legyen a kikevert massza.
    Aki szereti a mazsolát, azt is adhat hozzá, kb. 2 evőkanállal, de aki nem szereti, ez el is maradhat. Jelen esetben most én sem tettem bele mazsolát. 
    Ha kikevertük a masszát, egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevéske olajat, olyan 2-3 evőkanállal.
    S a túrós masszából tegyünk a kevés felmelegedett olajba külön-külön 1-1 evőkanálnyi mennyiséget. 
    A kanál segítségével kicsit lapítsuk el a túróhalmokat és mindkét oldalát lassan süssük meg. 
    A kisütésük előtt, ha felmelegedett a serpenyőben az olaj, vegyük kisebbre a lángot, mert különben nagyon gyorsan megégne a kis kerek túrólepényünk.
    Érdemes lassabban sütni, hogy átsüljön, de mégse égjen meg.
    Egy-két perc alatt megsül az egyik fele, akkor egy lapáttal fordítsuk meg és azt az oldalt is süssük meg ugyanígy pár pillanat alatt.
    Majd minden sütésnél pótoljuk az olajat a serpenyőbe, mert a túl kevés olajtól leragad és oda kap a kis lepény, de arra is ügyeljünk, hogy túl sok olaj se legyen a serpenyőben.
    Végezzük a sütést mindaddig, amíg tart a túrós keverékünk. 
    Szalvétára vagy papírtörlőre kiszedve, csepegtessük le, itassuk fel a felesleges zsiradékot. Bár sok zsiradék nem marad majd rajta.
    Majd ha az összes túrós masszát kisütöttük, porcukorral meghintve, valamilyen ízű lekvárral, esetleg tejszínhabbal vagy vanília mártással tálaljuk.
    Nagyon fincsi, kellemes, könnyű és gyors édesség.
    A vanília mártás leírását megtalálhatod a receptjeim között.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!