GOMBÁS TÖLTELÉKKEL TÖLTÖTT SZŰZPECSENYE
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 1 sertésszűz
  • 1 kis ü. gomba - kb. 15 dkg
  • 1 kisebb fej hagyma
  • bors
  • ételízesítő
  • őrölt piros paprika
  • 2 zsemle
  • kevés petrezselyemzöld
  • 2 tojás
  • ízvarázs ételízesítő ( annak hiányában sima ételízesítő is jó )
  • 4-5 szelet bacon szalonna
  • 1-2 ek. zsír
  • a hús mellé : 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4-5 fej vöröshagyma

  • Elkészítés:
    Sokan ilyen formában nem ismerik, de a szűzpecsenyét ugyan olyan jól lehet tölteni, mint a dagadót. S amikor megsül, ez is szép, látványos bucira fog megemelkedni a tölteléktől.

    A sertésszüzet egy hosszú késsel óvatosan szúrjuk fel, s töltsük meg az alábbi töltelékkel. Egy kisebb hagymát vágjunk kockákra és kevés zsiradékon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a levétől lecsurgatott gombát, sózzuk, borsozzuk meg. Hintsük meg pici ételízesítővel és pici őrölt piros paprikával.
    Egy kevéske vizet öntsünk alá és pároljuk készre. Amikor elkészült, a zsemlét áztassuk vízbe és csavarjuk ki, majd adjuk a gombához.
    A 2 nyers tojást szintén tegyük hozzá és vágott petrezselyemmel dúsítsuk. Jól keverjük ki és töltsük meg a felszúrt húst. Túlságosan ne tömjük meg, mert abban az esetben a sülés során szét fog repedni a hús.

    ( Ha maradna a töltelékből - nekem egy kicsi mindég megmarad - az sem vész kárba, ha gombócokat formálunk belőle és a tepsibe bele tesszük a hús mellé. )
    A betöltött hús végét vagy hústűvel vagy fogpiszkálóval tűzzük le. A husit kívülről enyhén sózzuk meg és szórjuk meg kevés ízvarázzsal, vagy ha ez nincs, kevés ételízesítővel. Sok egyikből sem kell, mert a bacon szalonna is sós ízt fog adni. A bacon szalonnákkal végül tekerjük körbe a szűzpecsenyét. Egy kis ek. zsírral kenjünk ki egy kisebb tepsit vagy sütőtálat és fektessük bele a töltött húst. Mellé mindkét oldalról tegyünk 4-5 gerezd tisztított fokhagymát és 4-5 fej kisebb, szintén héjától megtisztított hagymát, amiket vágjunk is 3-4 cikkre.
    1 dl vizet öntsünk alá és alufóliával letakarva süssük 45 percig. A 45 perc után vegyük le az alufóliát és még süssük addig, amíg a teteje szép piros nem lesz, s ez az idő kb. 15-20 perc.
    Felszeletelve, bármilyen körettel nagyon ízletes főfogás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!