ZÖLDSÉGES SERTÉSSÜLT KRUMPLIPÜRÉ KOSÁRBAN
KIADÓS | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • 8-10 szelet sertés karaj
  • só, bors
  • 5-10 dkg liszt
  • kevés zsiradék
  • 10-15 dkg trapista sajt
  • krumplipüréhez: 4-5 nagyobb burgonya
  • 2 ek. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • párolt zöldséghez: 1 ek. zsír
  • 30-40 dkg brokkoli
  • 3-4 sárgarépa
  • 30-40 dkg zöldbab
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 dl víz
  • só, bors
  • ételízesítő
  • Elkészítés: Első lépésként hámozzuk meg a burgonyát és sós vízben tegyük fel főlni. Ezt követően a párolni való zöldségekhez lássunk neki. A zöldségeket tisztítsuk meg, vágjuk a zöldbabot kis darabokra, ha már készen vettük, erre nincs szükség. A brokkolit szedjük rózsáira, a sárgarépát karikázzuk fel. 1 ek. zsíron vagy aki olajat használ, az azon fonnyasszuk meg a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük meg és adjuk hozzá a megtisztított, felaprított fokhagymát. Öntsük fel 1 dl vízzel és fedővel lefedve, pároljuk készre. Amíg fől a krumpli és párolódik a zöldség, nekifoghatunk a húsnak. A husikat kicsit klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk meg és mindkét oldalát mártsuk bele lisztbe. Egy serpenyőben hevítsünk egy kevés zsiradékot és a lisztbe mártott hússzeleteket süssük elő pár perc alatt mindkét oldalról. Majd tegyük félre. Ha a zöldségek megpárolódtak, azt is zárjuk le és tegyük félre. Ha a burgonya is  készen van, szűrjük le a főzővizétől. Adjuk hozzá a tejfölt, a tojássárgáját és csipet sót. Jól keverjük ki és tegyük nyomózsákba. Ha kicsi a nyomózsák, természetesen majd  mindég töltsük addig, amíg tart a püré. Egy tepsit kenjünk ki zsiradékkal, fektessük bele a húsokat. Minden húsra a nyomózsákból nyomjunk körbe-körbe a püréből egy peremet. Tegyük ezt mindaddig, amíg tart a krumplipüré. Egy húson akár 2-3-szor is körbe mehetünk a pürével, így egy magasabb kosárformát kapunk. Minden krumplipüré kosárba tegyünk 1-2 kanál párolt zöldséget. Ha marad a zöldségből, azt ne púpozzuk a húsra, hanem tálaláskor szervírozzuk külön a hús mellé. Végül minden húson lévő zöldségre szórjunk reszelt sajtot. Előmelegített sütőben süssük 40-45 percig.
    Bármilyen körettel, salátával, savanyúsággal fenséges főfogás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!