BOLOGNAI LASAGNE
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 40-50 dkg darált hús
  • 12 db készen vásárolt lasagne kocka tésztalap ( 1 cs. )
  • 15 dkg ráma
  • 3 púp. ek. liszt
  • 8-10 dl tej
  • 1 fej vöröshagyma
  • ételízesítő
  • bors
  • kevés őrölt piros paprika
  • olaj
  • 1 üveg bolognai mártás
  • 20 dkg trapista sajt
  • Elkészítés: A bolognai lasagnénál az én receptem alapján elő kell főzni a lasagne lapokat, így kicsit időigényesebb elkészíteni ezt az egytálételt. De a végeredmény önmagáért beszél. Egy nagyon puha tésztájú, ízletes fogást fogunk kapni.
    Első lépésként tegyük fel megpárolódni a darált húst és főzzük elő a lasagne lapokat. A tészta előfőzéshez  tegyünk fel egy közepes méretű fazékba vizet, amibe tegyünk egy kávéskanál sót és 1 ek. olajat is. S hagyjuk felforrni a vizet.
    Azután egy fej vöröshagymát pucoljunk le a héjától és vágjuk fel kis kockákra.
    Majd egy lábasban olvasszunk fel 1 ek. zsiradékot és adjuk hozzá a felkockázott hagymát.
    Pirítsuk kicsit meg és aztán adjuk hozzá a darált húst. 
    Gyakori kevergetés közben pároljuk készre. Fűszerezzük sóval, borssal, egy kevés őrölt piros paprikával és egy pici vizet is öntsünk alá. 
    Ha megpárolódott a hús, öntsük hozzá az üveg bolognai mártást és jól forraljuk ki, és kis lángon, s platnin még főzzük össze néhány percig.
    Majd zárjuk le alatta a lángot és tegyük a ragut félre. 
    Amíg párolódott a hús és már  elkezdett  forrni a víz, tegyünk a vízbe 4 tésztalapot és főzzük 4-5 percig. Készítsünk magunk mellé legalább 2 tálcát, vékonyan olajozzuk meg és kiszedve a tésztát, arra fektessük le a lasagne lapokat. 
    Ezzel a módszerrel nem fog leragadni a tészta. 
    A tészta lapokat egymás mellé rakjuk le a tálcán és ne egymásra, így is elkerülendő az egymásba ragadás lehetősége. 
    Járjunk el így mindaddig, míg el nem fogy a lasagne lap. 
    Ezt követően főzzük meg a besamellt. 
    Ahhoz a rámát olvasszuk fel egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk addig, míg a liszt ki nem fehéredik. 
    Majd levéve a tűzről, öntsünk hozzá kb. 2,5 dl tejet és kézi habverővel keverjük simára, csomómentesre és csak ezután fokozatosan adagoljuk még hozzá a másik rész, 2,5 dl tejet. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük meg és főzzük fel.
    Ha sűrűnek találnánk még a besűrítés folyamán is, akkor adjunk még hozzá egy kevés tejet, s főzzük tovább. A besamellnek nem kell se túl sűrűnek és se túl hígnak lennie. Ha elkészült, tegyük félre.
    A sajtot reszeljük le és készítsük magunk mellé. 
    A sütőt kapcsoljuk be 200 fokra, hogy bemelegedhessen és ezt követően állítsuk össze a lasagnét. 
    Egy közepes méretű tepsit vajazzunk ki, majd a besamellből tegyünk 2 merőkanálnyit a tepsi aljára.
    Simítsuk szét és fedjük be 4 lasagne lappal. 
    Erre tegyünk 2 merőkanálnyi besamellt, s erre a bolognai 1/3-t simítsuk rá. Szórjuk meg a bolognai tetejét sajttal. 
    Mindezt fedjük be újabb 4 db lasagne tésztával. Ismét tegyünk rá 2 merőkanál besamellt, rá 1/3 rész bolognait, rá sajtot, majd helyezzük rá a megmaradt 4 tészta lapot. 
    Terítsük el rajta a maradék besamellt, simítsuk rá az utolsó 1/3 rész bolognait és a tetejét szórjuk meg ismét reszelt sajttal.  Az fontos, hogy a tetején mártás legyen. 
    helyezzük be a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük 45-50 percig.
    Várjunk vele egy kis időt és amikor már nem tűz forró, kockákra vágva szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!