TEJSZÍNES PRÉZLIGOMBÓCOS LEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Leveshez: csirkeaprólék
  • 30-40 dkg borsó
  • 5-6 db burgonya
  • 2-2 db sárgarépa, petrezselyem gyökér
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • pár szem egész bors
  • ételízesítő
  • tárkony
  • 1 csirkehús leveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 púp. ek. liszt
  • Gombóchoz: 10-15 dkg zsemlemorzsa
  • 3 tojás
  • 10 dkg olvasztott ráma
  • bors
  • ételízesítő
  • 10 ek. főzőtejszín
  • petrezselyemzöld
  • Elkészítés: Ez a leves egy csirkeaprólékból készült leves, ami tárkonnyal van ízesítve és a prézligombócok nem simán zsemlemorzsával készülnek, hanem tejszínnel is, s ettől lágy, selymes ízű gombócokat kapunk.
     A leveshez a csirkeaprólékot megmossuk,  feltesszük a fazékba és felöntjük vízzel. ( én min. 4 literes fazekat használok ) A zöldségeket megtisztítjuk, tetszőleges darabokra vágjuk és az aprólékhoz adjuk. A hagymát és fokhagymát szintén megtisztítjuk a héjától és a leveshez tesszük. Ízesítjük ízlés szerint a megadott fűszerekkel, hozzáadjuk a borsót, a leveskockát, a  petrezselyemzöldet is és addig főzzük, míg a hús puha nem lesz. A gombócok hozzávalóit  eközben keverjük ki, mert legalább 1 óra állási időre van szükség az elkészítéséhez. Természetesen a petrezselyemzöldet aprítsuk fel hozzá, s a zsemlemorzsa mennyiségét majd az adagoláskor látjuk, hiszen közepesen lágy masszát kell kapnunk. S a zsemlemorzsa mennyisége  főként a tojások nagyságától függ. Kb. 1 óra állás után készítsünk diónyi gombócokat. ( Érdemes a gombócokat egy tányérra elkészíteni előbb, mielőtt beletennénk a levesbe, mert az a jó, ha egyszerre kerülnek  bele és egyszerre főlnek meg. )
    Miután készre főtt a leves, a lisztet keverjük csomómentesre a főzőtejszínnel, a kikeverés után még egy kevés víz hozzáadásával tegyük még simábbá és habarjuk be vele a levest. Jól forraljuk ki, majd ezután a zsemlemorzsás masszából formált kis gombócokat  tegyük a levesbe és hagyjuk kifőlni. Amikor feljöttek a leves felszínére, hagyjuk még pár percig főlni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!