TEJSZÍNES PRÉZLIGOMBÓCOS LEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Leveshez: csirkeaprólék 30-40 dkg borsó 5-6 db burgonya 2-2 db sárgarépa, petrezselyem gyökér 1 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma petrezselyemzöld só pár szem egész bors ételízesítő tárkony 1 csirkehús leveskocka 2 dl főzőtejszín 1 púp. ek. liszt Gombóchoz: 10-15 dkg zsemlemorzsa 3 tojás 10 dkg olvasztott ráma só bors ételízesítő 10 ek. főzőtejszín petrezselyemzöld
A leveshez a csirkeaprólékot megmossuk, feltesszük a fazékba és felöntjük vízzel. ( én min. 4 literes fazekat használok ) A zöldségeket megtisztítjuk, tetszőleges darabokra vágjuk és az aprólékhoz adjuk. A hagymát és fokhagymát szintén megtisztítjuk a héjától és a leveshez tesszük. Ízesítjük ízlés szerint a megadott fűszerekkel, hozzáadjuk a borsót, a leveskockát, a petrezselyemzöldet is és addig főzzük, míg a hús puha nem lesz. A gombócok hozzávalóit eközben keverjük ki, mert legalább 1 óra állási időre van szükség az elkészítéséhez. Természetesen a petrezselyemzöldet aprítsuk fel hozzá, s a zsemlemorzsa mennyiségét majd az adagoláskor látjuk, hiszen közepesen lágy masszát kell kapnunk. S a zsemlemorzsa mennyisége főként a tojások nagyságától függ. Kb. 1 óra állás után készítsünk diónyi gombócokat. ( Érdemes a gombócokat egy tányérra elkészíteni előbb, mielőtt beletennénk a levesbe, mert az a jó, ha egyszerre kerülnek bele és egyszerre főlnek meg. )
Miután készre főtt a leves, a lisztet keverjük csomómentesre a főzőtejszínnel, a kikeverés után még egy kevés víz hozzáadásával tegyük még simábbá és habarjuk be vele a levest. Jól forraljuk ki, majd ezután a zsemlemorzsás masszából formált kis gombócokat tegyük a levesbe és hagyjuk kifőlni. Amikor feljöttek a leves felszínére, hagyjuk még pár percig főlni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!