TÖLTÖTT ( TAKART ) KÁPOSZTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 1-1,5 kg savanyú káposzta
  • 1 fej kb. 1 kg-os édes káposzta
  • 1 ek. zsír
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • őrölt pirospaprika
  • ételízesítő
  • 1-2 babérlevél
  • 1,5 dl rizs
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 egész tojás, víz
  • rántáshoz: 1 ek. zsír
  • 1-2 kisebb kanál liszt
  • pirospaprika
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: A takart káposzta, ahogy én ismertem meg az anyukámtól, tulajdonképpen töltött káposzta néven ismert. A töltött káposztát igen változatosan lehet elkészíteni, van aki füstölt sonkát, van aki szalonnát tesz hozzá a főzés során, de én egyszerűen készítem, mert így szeretjük.
    De ezt is készítettem már másféleképpen is, mint ahogy most leírom. Természetesen azt is felteszem majd az oldalra.
    Mielőtt elkezdenénk feltenni főzni, legalább előtte 1 órával fogjunk neki. Mivel az édes káposzta leveleit le kell blansírozni, azaz forrázni. Egy akkora fazékba tegyünk fel vizet, amekkorába kényelmesen belefér a káposzta. A káposztának a végéről nagyjából vágjuk ki a torzsáját. Ha forr a víz, helyezzük bele a káposztát a kivágott torzsával felfelé, forraljuk kicsit és ha már puhul az első levele, egy villa és kés segítségével válasszuk le a káposztáról. Vegyük ki a vízből a leforrázott levelet- leveleket és tegyük ezt mindaddig, míg tart a káposzta. 
    Ezután a darált húshoz adjuk hozzá a megmosott és lecsepegtetett rizst, a tojásokat, ízlés szerint sót, ételízesítőt , piros paprikát és alaposan keverjük el. A káposzta leveleket egyenként töltsük meg a darált húsos masszával. Mindegyikbe tegyünk kb. egy evőkanálnyit és tekerjük be a káposztát, úgy, hogy a két végét is hajtsuk be. Ha maradtak kisebb káposzta levelek, amikbe már nem került töltelék, azt se dobjuk ki, hanem vágjuk össze és majd adjuk a savanyú káposztához. Miután minddel elkészültünk, neki foghatunk a főzésnek. A zsírt olvasszuk fel a lábasban és a hagymát felaprítva fonnyasszuk meg rajta. Szórjuk meg kevés piros paprikával és öntsünk alá egy pici vizet, hogy a paprika ne égjen meg. Tegyük bele a savanyú káposztát a megmaradt , felcsíkozott édes káposztával együtt, tegyük bele a babérlevelet és  öntsük fel annyi vízzel, hogy bő 3/4 részig ellepje. Keverjük át és a tetejére rakjuk sorba a töltött káposzta tekercseket. Hagyjuk főlni legalább egy órát. Ha megpuhult a káposzta, készítsünk rántást. A zsírt olvasszuk fel egy kisebb lábasban, adjuk hozzá a lisztet és kicsit pirítsuk meg. Vegyük le a tűzről, szórjuk meg kevés piros paprikával, nem kell sok, mert már a káposztában is van paprika és öntsük fel kevés vízzel. Keverjük simává- kézi habverővel. Ezt követően szedjük ki a káposzta tekercseket, majd a rántással rántsuk be a káposztát. Ha soknak találnánk a rántást, ne adjuk bele mindet. Az nem jó érzés, ha főzelék lesz a káposztából. De ennek aránya attól is függ, hogy 1 vagy 1,5 kg-ból készítjük a káposztát. Ezután helyezzük vissza a tekercseket és kis lángon hagyjuk még egy 10 percig párolódni. Aki szereti, tejföllel fogyassza.

    Tipp: A főzés előtt, ha nagyon savanyú a káposzta, mossuk át egyszer.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!