RÁNTOTT CSIRKESZÁRNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg csirkeszárny ( lehet csak alsó is )
  • Panírozáshoz: liszt
  • 2-3 tojás
  • zsemlemorzsa
  • sütéshez: zsír vagy olaj
  • Elkészítés: Ennek a főételnek több kitűnő tulajdonsága is van. Az egyik az, hogy finom, a másik az, hogy akár ünnepnapon is tálalhatjuk, gyorsan elkészíthető és az utolsó tulajdonságként megemlíteném, hogy pénztárcakímélő. Sokan nem tudják, hogy a csirkeszárnyból milyen aranyos kis combokat lehet varázsolni és nagyon fincsi.
    Az üzletekben már lehet csak alsó csirkeszárnyat is vásárolni, 1 kg-ra elég sok jut. De aki szereti esetleg levesben is, az vásárolhat egész csirkeszárnyat és a felső részét levesbe vagy pörköltnek készítheti el, s az alsóból pedig combokat készíthet. De a felsőből is lehet kis combokat készíteni, de azt én nem annyira szoktam, mert macerásabb, ott még egy kis vékony csontot is el kell távolítani. De máris leírom, hogy hogyan készítem.

    Az alsó csirkeszárny csontja mellett lefejtem késsel a húst a csont feléig s ott kézzel lefordítom a húst, úgy mintha leakarnám húzni, kiakarnám fordítani  a csontról. S  szépen megformázom kézzel, így egy kis gömbölyű combocskát kapok. A bőrét természetesen rajta hagyom, az belesül a húsba sülés közben. A felső csirkeszárnnyal is így járunk el, de ott az egyik kis csontot el kell távolítani. Hát remélem nem bonyolult.

    Miután mindegyikkel megvagyok, késsel kicsit megszurkálom, hogy a vér rendesen kisüljön belőle, s megsózom a husikat és lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába bepanírozom. Bő, forró olajban vagy zsírban kisütjük. Bármilyen körettel, salátával tálalható. Jelen esetben rántott brokkolit, tejfölös burgonyapürét kínáltam hozzá. Mindkét recept megtalálható a recepttáramban.
    Tipp: Érdemes a csirkeszárnyakat takarék lángon sütni, így biztosan mindenhol jól át fog sülni. S mivel a csirkeszárnyból készített combocska  sem túl nagy , ezért én a panírozást úgy szoktam végezni, hogy három lezárható tetejű műanyagot készítek magam elé. Az egyikbe kerül a liszt, a másikba a villával felvert tojás, a harmadikba pedig a zsemlemorzsa. Egy tálba 3-4 db combocskát  is bele lehet rakni. Mindegyiket lezárva a tetejét jól összerázok. Egyikből a másikba konyhai fogócsipesszel teszem át a combokat, így még a kezünk sem lesz paníros.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!