SZÉKELYKÁPOSZTA
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50-60 dkg sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 kk. őrölt pirospaprika
  • bors
  • fűszerkömény
  • babérlevél
  • tejföl
  • a rántáshoz: 1 ek. zsír
  • 1-2 ek. liszt

  • Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, majd kevés zsíron üvegesre fonnyasztjuk. Közben a sertéshúst felvágjuk kockákra. Az üvegesre fonnyadt hagymára szórjuk rá a piros paprikát, keverjük át és rögtön öntsünk rá egy kevés vizet, hogy a paprika ne égjen meg. Ezután adjuk hozzá a húst, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg. Öntsük fel vízzel, hogy éppen ellepje és főzzük kb. fél órát. Ezt követően adjuk hozzá a káposztát. ( ha nagyon savanyú lenne a káposzta, akkor a főzés előtt mossuk át. ) Adjunk hozzá egy kevés köménymagot - kb. 1/2 kk. - majd tegyünk bele 1-2 babérlevelet. Még egy kicsit sózzuk meg és pótoljuk annyi vízzel, hogy az egész ételünket majdnem ellepje. S ezután főzzük puhára, kb. még 1 óra alatt. Ha már puha a káposzta, készítsünk egy vékony rántást. Egy kisebb ek. zsíron pirítsunk meg 1-2 lapos ek. lisztet - ezt látjuk, hogy a zsiradékhoz mennyit adhatunk - s szórjuk meg kevés paprikával. De tényleg csak kevéssel, mert a pörkölt alapba is tettünk már. Öntsünk rá kevés hideg vizet, keverjük csomómentesre és habarjuk be vele a káposztát. Ha sűrűnek találnánk a káposzta szaftját, pici vízzel még pótolhatjuk, de akkor még jól forraljuk ki. Tálaláskor, aki szereti, adjunk hozzá pár kanálnyi tejfölt a káposzta tetejére.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!