GOMBÁS LASAGNE
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Lasagne tészta lapok vagy házilag gyúrt tészta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis üveg vagy konzerv gomba
  • só, őrölt bors
  • ételízesítő
  • 2- 3 ek. liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg ráma
  • petrezselyemzöld
  • 10 dkg trapista sajt
  • kevés vajdarabkák, kb. 5 dkg
  • kevés zsiradék
  • Elkészítés: Ennek a lasagna ételnek házi gyúrt tésztából készítettem a tésztáját, de természetesen lehet készen vásárolt lasagne tésztából is készíteni. Általában én is boltban vásároltat használok, de ha véletlenül nincs otthon, akkor gyúrok. Ehhez mindössze lisztre és tojásra van szükség. Van aki vizet is szokott hozzáadni, én nem. Én úgy tanultam, hogy  kb. 10-15 dkg liszthez 1 tojás menjen bele.  Tehát ha otthon gyúrt tésztából készítjük, akkor 50 dkg liszthez adjunk 4 tojást és kevés sót. ( De ha valaki víz hozzáadásával készíti, akkor 50 dkg liszthez 3 tojás és annyi víz kell, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Kinek melyik szimpatikusabb. Szerintem a víz hozzáadásával keményebb tésztát kapunk. ) Gyúrjuk össze és nyújtsuk ki. Majd akár fel is vághatjuk kockára is, de akkora méreteket is vághatunk- akkor 3-at- amekkora tepsit használunk.
    Ha mégis bolti tésztát  használunk, az fel van kockázva.
    Készítsük el a gombát. A hagymát tisztítsuk meg a héjától és aprítsuk fel. Majd egy serpenyőben hevítsük fel a zsiradékot és a hagymát fonnyasszuk meg. Ezután a  fokhagymát is megpucolva, feldarabolva adjuk hozzá. Öntsük rá a levétől lecsurgatott gombát, fűszerezzük meg borssal, ételízesítővel, sóval. Szórjuk meg kevés aprított petrezselyemmel és öntsük fel kevés vízzel. S pároljuk készre. Közben készítsük el a besamellt. Az 5-10 dkg közötti rámát olvasszuk fel egy serpenyőben, ( azt látjuk, menet közben, hogy mennyi kell ) tegyük bele a lisztet, pirítsuk kifehéredésig és öntsük fel tejjel. Sót, borsot, ételízesítőt adjunk hozzá és sűrítsük be, forraljuk ki. Ha sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá kevés tejet. Ha készen van a gomba és a besamell is, a kettőt keverjük össze és hagyjuk egyet forrni. A lasagne tepsit vajazzuk ki, tegyünk bele egy kevés gombás mártást, majd rakjunk rá egy sorban tésztát. Erre mártást, majd megint tésztát. Ismét a gombás mártást, rá tészta. Végül a tészta tetejére mártást simítsunk.  A tetejét szórjuk meg reszelt trapista sajttal és dobjunk a tetejére ide-oda vajdarabkákat ( ráma darabokat ). Előmelegített sütőben süssük pirosra, kb. 40-45 percig.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!