BROKKOLIKRÉM LEVES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg brokkoli
  • 4-5 db burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • 2 dl tejföl vagy 2 dl főzőtejszín
  • 1-2 ek. liszt
  • Tetejére: pirított kenyérkocka vagy kifli karikák
  • Elkészítés: A krémleveseket nagy előnyben részesítjük ide haza. Bármilyen krémlevesről legyen is szó, az mind az asztalra kerülhet. Így a brokkoli krémlevest télen-nyáron szívesen készítem. Szoktam úgyis készíteni a brokkoli krémlevest, hogy kerül bele a végén reszelt sajt is, de ez a mostani változata a brokkoli krémlevesnek sajt nélküli lesz.
    Általában jó nagy szárral árusítják a brokkolit az üzletekben, de a nagy kemény szárat semmiképp ne tegyük bele a levesbe. 
    A brokkolit szedjük szét rózsáira, mossuk meg 1-2 vízben és tegyük egy akkora fazékba főlni, amiben levest szeretnénk készíteni és amiben kb. 3-4 liter víz kényelmesen bele fér. 
    Tehát öntsünk hozzá ennyi mennyiségű vizet.
    A burgonyát pucoljuk meg, mossuk meg és vágjuk fel kis kockákra. 
    A burgonyával csak ízesebb és tartalmasabb lesz a levesünk. 
    A hagymát és a fokhagymát is megtisztítjuk a héjától és felaprítva szintén a leveshez adjuk. 
    Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 
    Ha egyet forrt a levesünk, ízlés szerint beleadunk ételízesítőt vagy leveskockát, majd puhára főzzük a levesben lévőket. 
    Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel összeturmixoljuk, majd visszahelyezzük a tűzhelyre. Hagyjuk ismét felforrni.
    A tejfölt vagy főzőtejszínt egy kézi habverővel keverjük simára a liszttel. Közben egy kevés vízzel a kikeverés során lazítsunk a habarás  sűrűségén. 
    Majd egy szűrőn keresztül öntsük hozzá a leveshez.
    Ezután kevergetve sűrítsük be vele a levesünket, s hagyjuk tovább felforrni. 
    Én, ha van otthon főzőtejszínem, akkor azzal szoktam leginkább behabarni a levest, de ennek hiányában, tejföllel készítem. Mindkettővel egyaránt ízletes lesz.
    Pirított kenyérkockákkal vagy pirított kifli karikákkal, esetleg levesgyönggyel tálaljuk. De egészben hagyott pirítós szelettel is kínálhatjuk.
    A kenyérkockákat úgy is elkészíthetjük, hogy kenyérpirítóban megpirítjuk a kenyeret és azt kockákra vágjuk.
    Vagy tepsiben, sütőben pirítjuk meg. 
    A kifli karikákat pedig a sütőben készítsük el.
    De nagyon ízletes hozzá a sajtos kiflikarika is.

    Ehhez pár darab  kiflit felkarikázunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és a tetejére reszelt sajtot rakunk.
    Előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük, vagyis addig, míg kicsit ropogóssá válik a kifli és a sajt ráolvad, piros színt adva a kifli karikáknak.
    Bármilyen feltéttel is kínáljuk, mindenhogyan nagyon kellemes ízű krémlevest fogyaszthatunk.
    Jó étvágyat kívánok hozzá!