BURGONYAKROKETT DIÓBAN HEMPERGETVE
EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg burgonya
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg ráma
  • 10-15 dkg aprított dió
  • zsiradék a sütéshez
  • Elkészítés: Ezt a diós krumpli krokettet csak egy alkalommal készítettem még, de elnyerte a tetszésünket. Bár sok dió nem maradt rajta, de amennyi maradt, az mégis kellően kiadta az ízét.
    A burgonyát hámozzuk meg, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára. 
    Majd a puhára főlt krumplit szűrjük le a levétől és egy krumplinyomóval törjük át.
    Ezt követően keverjük hozzá a rámát, a sót ízlés szerinti mennyiségben, s pár percig állni hagyjuk, hogy kicsit hűljön. 
    De csak annyira hagyjuk pihenni a krumplis keveréket, hogy már ne legyen olyan forró és már tudjunk vele dolgozni. 
    Ezután beledolgozzuk a tojássárgákat, s a lisztet. 
    Majd vizes kézzel kis henger alakú kroketteket készítünk. 
    A zsemlemorzsát összekeverjük egy tálban a dióval, amit előzőleg durvára vágtunk. 
    A kroketteket megforgatjuk a zsemlemorzsás dióban és szépen lerakjuk sorban egy tálcára.
    Egy lábasba felforrósítunk kb. 1/2 liter olajat vagy ennek megfelelően sertés zsírt és ebben a forró zsírban vagy olajban pirosra sütjük a diós kroketteket.
    Ha az összeállításuk során esetleg túl lágynak találjuk a kroketteket, adjunk még hozzá egy kevés lisztet és azután formázzuk meg a köretnek való burgonya rudakat.
    Húsok mellé kiváló köretként ajánlom.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!