FEJTETT BABLEVES FÜSTÖLT KOLBÁSSZAL
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1/2 kg fejtett bab
  • 2-3 petrezselyem gyökér
  • 2-3 sárgarépa
  • 6-8 burgonya
  • 30-35 dkg füstölt kolbász
  • ételízesítő
  • őrölt pirospaprika
  • 1 ek. zsír
  • 1-2 ek. liszt
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • Elkészítés: Ez a bableves hasonlóan készül, mint a száraz bableves, csak ott be kell áztatni a babot és a füstölt húst. De itt helyettük fejtett babot és kolbászt használunk.  Tehát itt a fejtett babot nem kell beáztatni előző este és a főzési ideje is rövidebb. Én téli időszakban fagyasztott állapotában szoktam használni ezt a babot. 
    Minden nyáron igyekszem a fagyasztóba betenni pár csomaggal. 
    A füstölt kolbásznak köszönhetően pedig majd jól kiérződik a kolbász füstös íze a levesben. 
    A leveshez a zöldségeket megtisztítjuk a héjuktól, tetszőleges darabokra vágjuk és egy fazékba feltesszük főni annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. ( Én 6-7 liternél nem készítek kevesebbet. ) Hozzáadjuk a babot, a sót, a tisztított fokhagymát és addig főzzük, amíg a bab is és a zöldségek is megpuhulnak. Ez körülbelül 1 óra. Forrás közben ízesítsük a levesünket ételízesítővel. A füstölt kolbász bőrét húzzuk le, legalábbis én nem szoktam rajta hagyni és karikázzuk fel, majd adjuk a leveshez és főzzük vele legalább még 10-15 percig.
    Ezt követően készítsünk rántást a zsírból és a lisztből. Hintsük meg pirospaprikával és vízzel felöntve keverjük simára, majd rántsuk be vele a levest és jól forraljuk ki, pár percig így is főzzük a levest.
    Aki szereti, valamilyen apró tésztát is főzhet bele, de én nem minden alkalommal szoktam. Esetleg lehet külön is kifőzni tésztát és aki a leves elfogyasztásakor szeretne bele tenni, akkor külön szedhet a tésztából. ( Mint itt a kis fotón is látható, hogy került bele tészta, de külön főztem ki.) De friss, finom kenyérrel fogyasztva az igazi.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!