CSIKÓS TOKÁNY NOKEDLIVEL
GYORS | EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 60-70 dkg sertés comb vagy lapocka vagy karaj
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 paprika
  • 3 paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2 ek. liszt
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 1 kisebb ek. zsír
  • Elkészítés: A sertéshúst felcsíkozzuk. A hagymát, a szalonnát és a paradicsomot, paprikát felkockázzuk. A fokhagymát szintén felaprítjuk. A zsírt egy lábasban felolvasztjuk a szalonnával együtt. Csak annyi ideig olvasszuk a szalonnát, amíg az kiengedi a zsírját, nem kell túlpirítani. Ekkor rádobjuk a hagymát és üvegesre fonnyasztjuk. Ezt követően hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, majd kicsit pároljuk. Ezután hozzáadjuk a húst, a fokhagymát, meghintjük a piros paprikával és felöntjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje. Sózzuk, ételízesítőzzük. A sóval csínján kell bánni, a végén kóstoljuk meg és azután sózzuk ismét, ha kell, mert a füstölt szalonna is sós. Majd főzzük készre. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. Ha megpuhult a hús, a tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel - én mindég szoktam hozzáadni egy kevés vizet, ezáltal sokkal könnyebb és lágyabb habarcsot kapunk - és habarjuk be a pörköltet. Forraljuk ki és nokedlivel tálaljuk. A nokedli elkészítését lásd a nokedli címszó alatt.



    Jó étvágyat kívánok hozzá!