SAJTOS POGI GYÚRÁS NÉLKÜL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 15 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 8 dkg ráma
  • 1 kk. só
  • 3 tojás
  • 5-10 dkg reszelt sajt
  • a tetejére még 5 dkg reszelt sajt
  • zsiradék a tepsi kikenéséhez
  • Elkészítés: Ezt a pogácsát én azért szeretem készíteni, mert többször előfordul, hogy ennénk pogit, de valahogy nincs kedvem gyúrogatni. Na akkor előveszem ezt a receptet. Ugyanis ezt nem kell gyúrni, csak fel kell főzni. A tésztája és annak elkészítése hasonló a képviselőhöz, de mégsem az és mégsem olyan, hiszen az vízzel és zsírral készül / nálam legalábbis / és  annak a belseje üreges, de a pogácsának telt lesz a közepe a sajtnak köszönhetően. Trapista sajt helyett bátran használhatunk csízió növényi eredetű sajtot is, ami egy pizza feltét. Azzal is ugyanolyan finom, mint a sajttal. Nekem gyakran van itthon, leszoktam fagyasztani, hogy ha kell, használat előtt 1-2 órával előbb kiveszem és már lehet is vele dolgozni. S nem utolsó szempont az sem, hogy olcsó. A pizzákra tökéletes és ehhez a pogihoz is.

    Elkészítés:
    Először forraljuk fel a tejet, majd adjuk hozzá a rámát, várjuk meg míg felolvad, majd adjuk hozzá a sót, végül a lisztet. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg a lisztes massza el nem válik a lábas falától. Ez nem túl sok idő, pár perc. Ezután vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra. ( kb. 5 perc )  Ezt követően üssük bele a tojásokat és jól keverjük ki, majd teljesen hűtsük ki. Ha kihűlt, keverjük el benne a reszelt sajtot. ( A sajt mennyiségét azért írtam 5-10 dkg-ként, mert nálam is előfordult már, hogy nem volt annyi sajtom és nem rohantam külön emiatt el a boltba. S ha kevesebb 10 dkg-nál, nem baj, úgy is finom. ) Egy gáztepsit készítsünk magunk mellé, zsiradékkal kenjünk ki vagy az a legjobb, ha kibéleljük sütőpapírral. Egy tányérba szórjunk egy kevés lisztet és azt is készítsük magunk mellé. A tenyerünket mártsuk be a lisztbe és a masszából diónyi gombócokat formáljunk. Rakjuk egymás mellé a tepsibe, legalább 2 cm-es távolságra egymástól, mert kissé megnőnek sülés közben. A gombócok tetejére tegyünk egy csipet reszelt sajtot és egy csipet sót. Előmelegített sütőben süssük rózsaszínűre. Előfordulhat, hogy a masszánk elég hígra sikeredett, az a tojások nagyságától függ, ilyenkor adjunk hozzá egy kevéske lisztet, de ne túl sokat, mert akkor lesz puha, omlós a megsült  pogi, ha könnyű a tészta.




    ( A lisztre a gombócok formálásakor azért van szükség, mert enélkül ragadós lesz a massza, s attól a kezünk is,amikor formáljuk. De a liszt használatával ez elkerülhető. )

    Ebből a mennyiségből körülbelül 30 db pogácsa lesz. Nálunk minimum két adaggal kell készíteni, de az is gyorsan elfogy.

    Nagyon finom nassolni való.




    Jó étvágyat kívánok hozzá!