FOCILABDA TORTA
KIADÓS | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Pálya tészta: 5 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 10 ek. víz
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  • Piskóta tekercshez: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • Hozzá: lekvár
  • Krém: 2 adagra való: 12 tojás
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 40 dkg kristálycukor
  • 20 dkg / 2 tábla / étcsokoládé
  • 40 dkg ráma
  • Teteje: fondant
  • kakaópor
  • zöld ételfesték
  • Kapukhoz: vékony drót
  • merev kockás szalag

  • Elkészítés: Ez a torta nagy kihívást jelentett számomra, s persze nem vetekszik a cukrász remekekkel sem, de életem első focilabda tortája, ami a lányom egyik barátjának a szülinapjára készült, lehetett volna még szebb, még jobb, de talán nem is olyan rossz.

    Először elkészítettem a focipályát. Ehhez egy télalap alakú tésztát kell megsütni.
    A tojássárgáját keverjük ki a cukorral, majd adjunk hozzá 5 ek. vizet, keverjük el, s adjunk hozzá újabb 5 ek. vizet. Ezt követően dolgozzuk bele a sütőporral elvegyített lisztet és a tojásfehérje felvert kemény habját. A masszát felezzük el és az egyik felébe tegyünk darált diót. Egy tepsit sütőpapírral béleljünk ki és először a diós keveréket öntsük bele, majd erre csurgassuk rá a piskóta masszát. Előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük meg a tésztát, s hűtsük ki.
    Ezután a focihoz süssünk egy 6 tojásos piskóta tekercset.
    Ehhez A tojásfehérjét felverjük kemény habbá a cukorral, majd belekeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, a sütőport. Előmelegített sütőben sütőpapírral kibélelt gáztepsiben 25-30 perc alatt készre sütjük.
    Ha kivettük a sütőből, még melegen feltekerjük. Sokan azt mondják, hogy konyharuha segítségével tekerik fel a tekercset, de én a konyharuhára teszek egy sütőpapírt is és így nem lesz piskótamorzsás a konyharuhánk. Ezt követően kihűtjük, majd megkenjük lekvárral.Amikor megkentük és újra feltekertük, szeleteljük fel 1-1,5 cm-es szeletekre.

    Készítsük el a krémet, amiből 2 adag kell. A kívánság az volt, hogy a süni torta krémje legyen.
     Ehhez a cukrot, a vaníliás cukrot, a csokoládét, amit kockákra tördeltünk és a tojásokat gőz fölött nagyon sűrű krémmé főzünk. Nagyon fontos, hogy folyamatosan keverjük - én kézi habverőt használok - mert különben rántotta lesz a tojásból. A krém főzési ideje minimum 30-40 percig is eltarthat, a lényeg, hogy igen sűrű krémet kapjunk. Ha készen van, hűtsük ki és / most már gépi habverővel / keverjük el benne a rámát.
    Állítsuk össze a tortát.  A focipályát vágjuk ketté és kenjük meg krémmel és tegyük félre, de ne azon a tálcán, amin lesz a torta, mert még be kell vonni fondanttal.  A focihoz vegyünk 2 lehetőleg egyforma méretű tésztaszűrőt, béleljük ki folpackkal és rakjuk körbe egy sor piskóta tekercs tésztával. Kenjünk rá krémet, s rakjunk rá újabb tekercset, majd tegyük ezt addig, ameddig belefér és tart a tekercs. ( A krémből még hagyjunk későbbre is egy keveset, kb. 3-4 kanállal, mert kívülről is le kell kenni a pályát is és a focit, mielőtt bevonnánk a fondanttal. ) Tegyük kis időre hűtőbe, ezalatt készítsük el a fondantot, amihez fehér pillecukrot használjunk. Ennek elkészítését megtalálod a fondant címszó
    alatt.

    .
    Egy darab, majdnem a fele fondantot színezzünk meg pár csepp zöld ételfestékkel, gyúrjuk össze, nyújtsuk ki  és borítsuk be vele a pályát, amit kívülről is kenjünk meg most már a félretett krém egy részével. Vegyük ki a hűtőből a tekercseket, borítsuk ki, húzzuk le a fóliát és középen illesszük  és "ragasszuk" össze egy pici krémmel. Majd kenjük meg kívülről is a labdát a megmaradt krémmel. Vegyünk egy másik fondantot, nyújtsuk ki és készítsünk kemény papírból 5 szögletű sablonokat, min. 10-et és helyezzük őket a fondantra, enyhén késsel nyomkodjuk körbe, hogy az 5-szög forma kirajzolódjon. Folytassuk addig, emekkorára szerintünk szükség van. Ezt látjuk a labda méretéből. Óvatosan helyezzük a focira, s az alját, ha sok vágjuk le egy ollóval. Próbáljuk meg lassan alátűrni, s egy vizes ecsettel odaragasztani egymáshoz a fondant széleket. Rakjuk rá a pálya közepére. Vegyünk egy kis darabot  fondantot, 1-2 kk. kakaóporral színezzük meg és gyúrjuk össze.  Sajnos  feketét nem tudtam csinálni.  ( Még ennél a tortánál nem volt fekete festékem. ) Ezután nyújtsuk ki és a sablonok segítségével vágjunk ki annyi formát, amennyire szükség van, hogy itt-ott sötét színű lapok legyenek a focin. Helyezzük fel a fehér 5 szögekre, de alatta vizes ecsettel kenjük meg a fondantot, ezáltal tapad oda az egyik fondant a másikhoz.  A foci alját rakjuk ki zöld levelekkel - szabjunk ki egy párat a pályából megmaradt zöld fondantból - és fűvel, amit úgy készítek, hogy mindég egy kevés zöld fondantot gesztenyepürényomón átnyomok. Végül virágosoknál vagy barkácsboltban megvásárolható vékony drótot meghajlítok, a keményebb rácsozott díszszalagból, amit szintén virág boltban vásároltam, levágok annyit, amennyi ráfér, odatűzöm tűvel és a helyére állítom a kapukat. Végül vizes ecsettel lekenem a fondantot, ettől fényes marad. A kerek focit nagyon nehéz szépen bevonni a fondanttal, sajnos nekem sem lett tökéletes, itt-ott kissé megsüllyedt a krém, amikor ráegyengettem a fondantot, ezért javaslom, ha valakinek tetszik a torta és elszeretné készíteni, de nehéznek találja, akkor egy fél fociból sokkal egyszerűbben megoldható. Ugyanis úgy csak egy fél kerek formát kell bevonni fondanttal.
     
    Sok sikert kívánok hozzá!