ZÖLDBABFŐZELÉK
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 40-50 dkg zöldbab
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. só
  • 1-2 ek. 20%-os ecet
  • 2 ek. zsír
  • 3-4 ek. liszt, 1 kk. piros paprika
  • 2 babérlevél
  • 0,5 dl tej

  • Elkészítés: A zöldbabot mossuk meg, vágjuk tetszőleges darabokra. Természetesen ha konzerv vagy üveges zöldbabunk van, azzal már ilyen tennivalónk nincsen. Majd tegyük fel főlni annyi vízben, hogy bőven ellepje.  Majdnem annyi legyen a víz, amennyi főzeléket szeretnénk készíteni, hiszen a főzés során úgyis veszít a víz mennyiségéből. Tegyük bele a babérlevelet, sót, a fokhagymát, amit megtisztítottunk és felaprítottunk. S főzzük puhára. Ha puhára főtt a bab, készítsünk rántást. A zsíron pirítsuk meg a lisztet és ekkor már húzzuk is félre a tűzről. Tegyük bele a paprikát és öntsünk hozzá fokozatosan egy kevés tejet, s keverjük csomómentesre. Én ezt a műveletet mindég kézi habverővel végzem, így biztos, hogy nem lesz csomós a rántásalapom. Öntsük a babhoz és folytonos keverés mellett sűrítsük be a főzeléket a többi tejjel, majd adjunk hozzá 1-2 ek. ecetet. Aki savanyúbban szereti, tehet bele egy picit többet az ecetből, aki kevésbé savanyún szereti, természetesen kevesebb ecettel ízesítse.

    Bármilyen feltéttel kínálhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!