PRÉZLIGOMBÓCOS CSIRKERAGULEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 csirkének aprólékai
  • 30-40 dkg zöldborsó
  • 5-6 szem burgonya
  • 2 szál sárgarápa
  • 2 szál petrezselyem gyökér
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 5-6 szem egész bors
  • 2 kk. ételízesítő
  • 1 kk. őrölt pirospaprika
  • petrezselyemzöld
  • prézligombóchoz: 2 egész tojás
  • só és ételízesítő ízlés szerint
  • 1 ek. étolaj
  • kb. 6 ek. zsemlemorzsa, amennyit felvesz a tojás

  • Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és tetszőleges darabokra vágjuk. A csirkeaprólékot szintén megmossuk és a zöldségekhez adjuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. Én 4-5 l-es fazékban készítem. Tudom ez elég sok, de én szeretem, ha a levesből későbbre is marad, hisz az felmelegítve  is élvezhető. Befűszerezzük a pirospaprika és ételízesítő kivételével, majd hozzáadjuk a tisztított hagymát és fokhagymát. Miután 1-2-t forrt a leves, ízesítsük ételízesítővel. S addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek puhák nem lesznek. Ezt követően a pirospaprikával egy kis színt adunk a levesnek. Végül elkészítjük a prézligombócokat. A tojást villával kissé felverjük, sózzuk, ételízesítőzzük, s hozzákeverjük az olajat és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható állaga legyen. Ne legyen túl híg se, de túl sűrű se, mert akkor kőkemény lesz a gombóc. Azért írtam kb. 6 ek.-nyi mennyiséget, mert függ a tojás nagyságától. Ha kisebb a tojás, kevesebb morzsát vesz fel, ha nagyobb, akkor többre van szükség.
    Miután jól kikevertük, kis golyókat formálunk belőle, a levesbe tesszük és még kb. 10 percig főzzük tovább a levest, amíg a gombócok megpuhulnak. Én szoktam végezni egy ellenőrzést: egy gombócot kettévágok és ha már puha, akkor készen van a levesünk.





    Jó étvágyat kívánok hozzá!