KÜRTŐS KALÁCS SÜTŐBEN SÜTVE
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 50 dkg liszt 5 dkg élesztő 1,5 dl tej 1 kk. cukor 10 dkg olvasztott ráma 2 ek. cukor 2 tojás csipet só Tetejére: 5 dkg darált dió, hozzá 5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor 5 dkg cukor, hozzá 1 vaníliás cukor és 1-2 kk. őrölt fahéj Kenéshez: olvasztott ráma Formákra: 6 db. üres sörös doboz, hozzá alufólia
Elkészítés: A kürtős kalácsnak ezt az elkészítési módját szintén a barátnőmtől kaptam, gyorsan ki is próbáltam, mert így nemcsak parázs fölött lehet sütni kürtős kalácsot.
A tésztához az élesztőt a kevés cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval összegyúrjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Az üres sörös dobozokat bevonjuk alufóliával, úgy, hogy mindenhol fedve legyen.
A megkelt tésztát kinyújtjuk 1/2 cm vastagságúra és derelyevágóval kb. 3 cm széles csíkokat vágunk, s olyan hosszúakat, amekkorára nyújtottuk a tésztát. A bevont sörös dobozokon lévő alufóliát lekenjük olvasztott rámával és rátekerjük a tésztacsíkokat. Végezzük úgy a feltekerést, hogy a tésztacsíkok fedjék egy kicsit egymást. A már feltekert tésztát szintén lekenjük olvasztott rámával és meghempergetjük az egyiket cukros dióba, a másikat cukros fahéjba. Folytassuk mindaddig, míg tart az alapanyagunk. Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, rakjuk egymás mellé a kalácsokat és 20-25 perc alatt süssük szép arany barna színűre. Amikor készen van, szépen le lehet húzni a sörös dobozról. Sajnos nem fényes a külseje, mint amikor parázson sül, hiszen akkor a forgatás során rákaramellizálódik a cukor, s igaz a vásárokban kaphatót nem múlja felül, de így sütőben sülve is
nagyon finom! Szerintem a 6 kürtős kalács kicsit sok, mert ez csak
frissen fogyasztva élvezhető finomság, ezért aki kevesebbet szeretne, a
megadott hozzávalók feléből is elegendő készíteni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!