KÜRTŐS KALÁCS SÜTŐBEN SÜTVE
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 10 dkg olvasztott ráma
  • 2 ek. cukor
  • 2 tojás
  • csipet só
  • Tetejére: 5 dkg darált dió, hozzá 5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg cukor, hozzá 1 vaníliás cukor és 1-2 kk. őrölt fahéj
  • Kenéshez: olvasztott ráma
  • Formákra: 6 db. üres sörös doboz, hozzá alufólia
  • Elkészítés: A kürtős kalácsnak ezt az elkészítési módját szintén a barátnőmtől kaptam, gyorsan ki is próbáltam, mert így nemcsak parázs fölött lehet sütni kürtős kalácsot.

    A tésztához az élesztőt a kevés cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval összegyúrjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
    Az üres sörös dobozokat bevonjuk alufóliával, úgy, hogy mindenhol fedve legyen.
    A megkelt tésztát kinyújtjuk 1/2 cm vastagságúra és derelyevágóval kb. 3 cm széles csíkokat vágunk, s olyan hosszúakat, amekkorára nyújtottuk a tésztát. A bevont sörös dobozokon lévő alufóliát lekenjük olvasztott rámával és rátekerjük a tésztacsíkokat. Végezzük úgy a feltekerést, hogy a tésztacsíkok fedjék egy kicsit egymást. A már feltekert tésztát szintén lekenjük olvasztott rámával és meghempergetjük az egyiket cukros dióba, a másikat cukros fahéjba. Folytassuk mindaddig, míg tart az alapanyagunk. Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, rakjuk egymás mellé a kalácsokat és 20-25 perc alatt süssük szép arany barna színűre. Amikor készen van, szépen le lehet húzni a sörös dobozról. Sajnos nem fényes a külseje, mint amikor parázson sül, hiszen akkor a forgatás során rákaramellizálódik a cukor, s igaz a vásárokban kaphatót nem múlja felül, de így sütőben sülve is

    nagyon finom! Szerintem a 6 kürtős kalács kicsit sok, mert ez csak

    frissen fogyasztva élvezhető finomság, ezért aki kevesebbet szeretne, a

    megadott hozzávalók feléből is elegendő készíteni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!