FRANCIA MÁKOS SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 30 dkg liszt
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 8 dkg ráma
  • 1 ek. méz
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • Mákos piskóta: 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • 10 dkg mák
  • 3 ek. víz
  • 0,5 dl étolaj
  • Krém: 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 7 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 25 dkg ráma
  • Teteje: 10 dkg éttortabevonó csokoládé
  • 5 dkg ráma
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Ezt a sütemény receptet a network-ön találtam, " szamócánál". Azonnal elmentettem és gyorsan el is készítettem. Köszönet érte, nagyon-nagyon finom sütemény! /Igaz én egy-két változtatást végeztem, mert kevésbé édesen szerettem volna elkészíteni, mint az eredeti receptben leírtak szerint volt./
    A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, osszuk két cipóra, nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink. S a tepsi hátoldalán süssünk belőle 2 lapot.
    A mákos piskótához a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, a lisztet, a sütőport, a vizet, az olajat és a mákot, amit ne daráljunk meg, mert így jobban mutatnak majd a megsült piskótában a mákszemek. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 30 perc alatt süssük meg a piskótát és hűtsük ki. Ha kihűlt, vágjuk ketté. Készítsük el a krémet: A pudingport a cukorral és a tejjel főzzük sűrűre, s hűtsük ki. Ezt követően keverjünk el benne 3 tojássárgáját és 25 dkg rámát. 

    Állítsuk össze a süteményt. A krémet osszuk el 4 felé. Az alsó lapra kenjük rá az 1/4 rész krémet, helyezzük rá az egyik félbevágott mákos piskótalapot, kenjük meg krémmel, majd rakjuk rá a másik mákos piskótát. Erre megint krém kerül, majd tegyük rá a második tepsi hátán sült lapot. Erre a lapra simítsuk rá a negyedik rész krémet és a krém tetejét vonjuk be csokimázzal. Ehhez gőz fölött olvasszuk meg a csokit a rámával.
    De amint látható, egy másik alkalommal más módon díszítettem meg a tetejét. Mégpedig úgy, hogy a már bevont süti tetejét, a rásimított csokit még megcsurgattam egy másmilyen csokival.
    Ehhez még külön olvasszunk fel 2-3 kocka csokoládét, itt pl. tejcsokit és azt nyomózsákba téve, össze-vissza alakzatban vagy akár csak csíkokban vagy kockákban csurgassuk rá a csokimázra.
    Mivel ez már elég kicsi mennyiségű, ezért nejlon zacskóba is beletölthetjük és egy nagyon pici lyukat vágjunk a zacskó sarkán. S így csurgassuk rá a csokit.

    A süteményt hagyjuk másnapig állni, majd másnap láng fölött melegített késsel gyönyörűen fel tudjuk szeletelni.
    Nagyon fincsi süti!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!