TÚRÓS LEPÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 2 ek. olvasztott zsír
  • Töltelék: 3 főtt krumpli
  • 1/2 kg túró
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • Teteje: kb. 5 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor, 1-2 kk. őrölt fahéj,

  • Elkészítés: Ezt a túrós lepény receptet és elkészítését még anyukámtól tanultam, s ő pedig az ő anyukájától. Bár a nagymamám sokáig kemencében készítette el a lepényt, ahogy mesélte, s csak később sütötte sütőben.



    A tésztához az élesztőt a langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a felfuttatott élesztőt, a zsiradékot, a tojást és a csipet sót összegyúrjuk. Ha szükséges, még adhatunk hozzá pici tejet. Alaposan dagasszuk ki és kelesszük duplájára. Amíg kel a tészta, azalatt főzzük meg a krumplit. Miután megkelt a tészta, borítsuk ki a tálból a gyúrótáblára és még egyszer dagasszuk át. Hagyjuk állni arra a pár percre, amíg összeállítjuk a tölteléket.

    A főtt krumplit krumplinyomón átnyomjuk, hozzákeverjük a túrót, a kétféle cukrot, a tojást, s a csipet sót.

    A tésztát ezután a lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk akkorára, amekkora a tepsink. A tepsit zsírozzuk és lisztezzük ki és fektessük bele a kinyújtott tésztát. Simítsuk rá a tölteléket és a cukros, vaníliás cukros fahéjjal bőven hintsük meg a tetejét. Előmelegített sütőben kb. 40 percig süssük.

    Nagyon finom, könnyű túrós édesség.



    Jó étvágyat kívánok hozzá!