RÉTEGES KRÉMES
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 7 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • 4 púpozott ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • 15 dkg darált dió
  • Krém: 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg ráma
  • 7 tojássárgája
  • 1 ek. étkezési keményítő, hozzá 1 dl víz
  • 10 dkg tej- vagy étcsokoládé
  • Külön: kb. 30 db szögletes háztartási keksz
  • 1-1,5 dl főzött kávé
  • rumaroma
  • Teteje: 10 dkg tortabevonó étcsokoládé
  • 5 dkg ráma
  • The Body Shop - 5. szülinapi fesztivál
    Elkészítés: Ez a sütemény nagyon ízletes kis édesség. Nagyon szeretem az ízvilágát, így már sokszor el is készítettem. 
    Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki.
    A tésztához először verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral.
     Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a darált diót. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a diós masszát. 
    Előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig, majd hagyjuk kihűlni. 
    Eközben készítsük el a krémet.
    A pudingport keverjük simára a tojássárgával és a tejjel. A vízben keverjük csomómentesre az étkezési keményítőt és adjuk a pudingporos tejhez, majd főzzük sűrűre és hűtsük ki. ( Nem baj, ha túl sűrűnek fogjuk találni a masszát, ilyennek kell lennie. ) 
    A rámát keverjük ki a cukorral, s dolgozzuk bele a kihűlt krémbe. Felezzük el a krémet és az egyik felébe keverjük bele az olvasztott csokoládét. A csokoládét mikróban is és gőz fölött is megolvaszthatjuk. Az utóbbi kicsit macerásabb, de lágyabbá olvad ily módon a csoki.
     Ezután főzzünk le 1-1,5 dl kávét és tegyük félre.
    Állítsuk össze a süteményt.
     A tészta tetejére kenjük rá a sárga krémet. 
    A félretett kávéhoz adjunk ízlés szerinti mennyiségű rumaromát és ebbe a rumos kávéba mártogassuk bele a kekszet és rakjuk ki vele a sárga krém tetejét. 
    Majd a csokoládés krémet simítsuk a kekszek tetejére. 
    A csokoládés krémre pedig tegyünk csokimázat. 
    Ehhez vízgőz felett olvasszuk fel a csokit a rámával.
    Másnapig hagyjuk állni és másnap szeletelve kínálható.


    Tipp: A csokimáz a süti tetején lehet sima is, de akár meg is cifrázhatjuk. 
    A fotón látható hullámos minta a csokiban úgy készül, hogy miután elsimítottuk a csokit a sütemény tetején, s már kezd egy picit dermedni, akkor egy kis villával keresztben hullámos csíkokat húzunk a csokin. Ezután így fog megdermedni teljesen a csokoládé. 
    Már több csokimázas receptemnél is említettem, hogy mindég láng fölött felmelegített késsel vágom be a csoki tetejét és utána szeletelem a sütit, ezáltal repedés sem lesz a csoki mentén.
    Még egy dolgot szeretnék megosztani veletek ennél a süteménynél. 
    Előfordulhat, hogy nincs oda haza keményítő, s már le is mondtunk a sütemény elkészítéséről.
    De emiatt nem kell, nyugodtan elkészíthetjük a sütit ennek hiányában is. Csak akkor nem keményítőt használunk - ilyenkor a víz sem kell - hanem 1 ek. kanál liszttel helyettesíthetjük a hiányzó hozzávalót.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    erzsike
    2015-04-20
    Örülök, hogy ismét találtál egy olyan receptet, amit szívesen elkészítenél.Bizton állítom, nem fogsz benne csalódni. Üdvözlettel:Erzsike
    Lupercalia
    2015-04-20
    Gyönyörű szép és ínycsiklandó! Kedvet kaptam az elkészítéséhez, mert nem nehezebb, mint a hatlapos sütemény, amit már egyszer sikerrel elkészítettem. Szívbéli üdvözlettel: Andrea.