RIZSKÓ
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2 bögre ( 2,5 dl-es ) rizs
  • 2 bögre víz
  • 2 bögre tej
  • 4 ek. ráma
  • 1,5 bögre cukor
  • 1 vaníliáscukor
  • 8 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés:A rizskót, azaz rizsfelfújtat nagyon gyakran szoktam készíteni, mert van úgy, hogy csak gondolok egyet és már neki is állok, hogy mire a család megérkezik, készen is legyek vele. A rizst először mossuk meg, majd szűrjük le. A vízzel és a tejjel főzzük puhára. Először hagyjuk forrni, majd figyeljük amikor főzzük, néha-néha megkeverve, hogy le ne égjen, s így főzzük puhára. Miután már majdnem elfőtte a levét, zárjuk el a lángot és fedjük le kb. 10 percig, hogy a folyadékot magába szívhassa és puhulhasson. Persze nagyon pergős se legyen, ha ilyennek látjuk, adjunk még hozzá egy picike tejet és forraljunk rajta egyet. 
    Régebben hagytam kihűlni a készre főtt rizst és csak akkor dolgoztam össze a többi a hozzávalóval, de mára rájöttem, hogy ha melegen teszem ezt, akkor is ugyanolyan lesz az állaga és az íze, mintha kihűteném. Tehát csak annyit hűl, amíg kikeverem a a többi hozzávalót. 
    A rámát, a cukrot, a vaníliás cukrot, és a tojások sárgáit keverjük alaposan ki, kissé habosra egy robotgéppel, majd egy fakanállal dolgozzuk el a kész tejberizssel. A  reszelt citromhéjat is ezután keverjük hozzá. 
    Majd a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá szintén robotgéppel és lassan keverjük el a tejberizses masszával, ezt már szintén fakanál segítségével. Egy tepsit kenjünk ki rámával, öntsük bele a rizses keveréket és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre.
    Hagyjuk legalább langyosra hűlni és kockára vágva, porcukorral meghintve és bármilyen ízű lekvárral tálaljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!