GOMBALAVES KRUMPLI GOMBÓCCAL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 5-6 szem burgonya
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 5-6 szem egész bors
  • 1 húsleveskocka
  • 2 kk. pirospaprika
  • 1 kis üveges vagy konzerv gomba
  • Krumpli gombóchoz: 5-6 közepes főtt burgonya
  • 5 dkg ráma
  • 2-3 ek. liszt
  • 2 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 ek. zsemlemorzsa

  • Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és tetszőleges darabokra vágjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. Én 4 litert készítettem ezekből a hozzávalókból. Befűszerezzük, bele adjuk a tisztított hagymát és fokhagymát, a levétől leszűrt gombát. S addig főzzük, amíg a zöldségek puhák nem lesznek. Közben megfőzzük a gombócnak való burgonyákat. Leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, a rámát, a sót, a zsemlemorzsát és a lisztet - ha túl lágynak érezzük, adjunk még hozzá 1 kanállal, de ez majd függ a krumpli nagyságától - és jól keverjük ki. A krumplimasszának egyébként kicsit lágynak kell lennie, de csak annyira, hogy gombócokat azért már tudjunk készíteni belőle. S ha összedolgoztuk, készítsük el a gombócokat és tegyük a levesbe. A gombócok hozzáadása után még főzzük 10 percig, amíg feljönnek a leves tetejére és megpuhulnak.




    Jó étvágyat kívánok!