GRÍZHALUSKA LEVES
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyem / fehérrépa/
  • 5-6 burgonya
  • 1tk. só
  • 2 kk. ételízesítő
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5-6 szem egész fekete bors
  • Grízhaluskához: 6 tojás
  • 1tk. zsír
  • 1mk.só
  • 1,5 csésze ( 2,5 dl-es ) búzadara
  • 1/2 dl víz
  • The Body Shop - 5. szülinapi fesztivál
    Elkészítés: A zöldség levesek közül ezt a levest nagyon imádom, tetszik benne, hogy jó nagyok a galuskák, vagyis jó nagyokra szaggatom bele a levesbe. Szinte jól esik egy-egy galuskába beleharapni. Igaz, jó ha sikerül kitapasztalni, hogy mennyi búzadara szükséges ehhez a tojás mennyiséghez, mert az sem jó, ha túl lágy lesz a kikevert masszánk, mert akkor szétfőlnek a galuskák. Viszont az sem jó, ha túl keményre állítjuk össze a tésztát, mert abban az esetben olyan galuskát kapunk a levesünkbe, mint a beton. Ezért valóban jóval előbb kell kikeverni a levesbetétet a megfelelő arányban, mielőtt beletennénk a levesbe, hogy legyen ideje a búzadarának megduzzadnia.
    A leveshez a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, tetszés szerint feldaraboljuk. Aki szeretné vághatja karikára vagy kockára vagy éppen hosszúkásra. Egy fazékba rakjuk bele a megtisztított és feldarabolt zöldségeket, - én 4-5 literest szoktam használni -  majd öntsük fel vízzel és ezután befűszerezzük a sóval, az egész borssal a levest. Hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát, 1 fej pucolt és egészben hagyott hagymát és a levest készre főzzük. Egy-két forrás után ízesítsük 1 tk. ételízesítővel. A leves főzési idejének felénél elkészítjük a grízgaluskát, mert annak min. 30 percre szüksége van, hogy megdagadhasson a búzadara. De akár már azután is kikeverhetjük a galuska tészta alapot, amint feltettük főlni a levest, mert az csak jót tesz neki, ha tovább,  akár 1 órát áll.
    A grízgaluska elkészítése:
    A 6 egész tojást kézi habverővel kikeverjük, hozzáadjuk a kis ek. zsírt, a fél dl vizet, a mk. sót, az 1,5 csésze búzadarát. ( 2,5 dl-es csészében mérjük a búzadara mennyiséget ) Alaposan kikeverjük és állni hagyjuk. Mint az elején is említettem a  masszának nem szabad nagyon sűrűnek lennie, de túl hígnak sem. Ha hígnak találnánk, adjunk még hozzá 1-2 ek. búzadarát. Sűrű viszont ezekből a mennyiségekből biztos, hogy nem lesz. Ha megdagadt a búzadara, egy villával szaggassunk halmokat a levesbe és főzzük még legalább 10-15 percig a levest. A leves főzési idejének vége felé még adjunk hozzá 1 tk. ételízesítőt. Majd kóstolás után, ha szükségét látjuk, ízesítsünk utána a sóból is.
    A tésztánál elszeretném még mondani, hogy a levesbe szaggatás során a  villára túl nagy adagot ne vegyünk fel, mert akkor is kemény marad a kész tészta. S a tészta csíkozottsága pedig abból adódik, hogy a villát belenyomjuk a tésztába, amikor veszünk belőle, hogy a levesbe szaggassuk.
    Természetesen nokedli szaggatóval is bele lehet szaggatni a levesbe, akkor persze nem lesznek ilyen nagyok a tészták. De abban az esetben ne keverjünk ki ennyi mennyiséget a búzadarából, mert az már úgy sok lenne és nagyon sűrű levest fogunk kapni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!