NAGYON FINOM MEGGYES RÁCSOS
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 40 dkg liszt
  • 25 dkg ráma
  • 1 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 sütőpor
  • kevés tej vagy tejföl
  • Töltelék: 2 ü. meggybefőtt és annak a leve, összesen 1/2 liter
  • 6 ek. cukor
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • kevés fahéj
  • Tetejére a tészta lekenéséhez: 1 tojás
  • A tepsi kikenéséhez: vaj vagy zsír
  • Szóráshoz: kevés zsemlemorzsa
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Amikor először a lányom barátnője által ettem ezt a süteményt, már akkor tudtam, hogy ezt gyakran fogom elkészíteni, mert nagyon finom. Más, mint a többi rácsos, mert ez sokkal dúsabb, gazdagabb töltelékű. Aki kipróbálja, bizton állíthatom, nem fog benne csalódni.

    A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze és kb. 1 órát pihentessük hűtőben. A tésztához a tej mennyisége nagyon minimális, 1/2-1 dl, érdemes először csak 1/2 dl-t adni, mert ha szükséges, még önthetünk hozzá. Én egyébként mindig tejjel készítem, de a tejföl is jó, abból sem kell 1-2 ek-nál több. Ne ijedjünk meg, hogy nagyon lágy tésztát fogunk kapni, ennek ilyennek kell lennie.

    A tészta pihentetésének a fél idejénél elkészítjük a tölteléket. A meggylevét ( ha kevesebb fél liternél, akkor pótoljuk ki vízzel erre a mennyiségre ) a cukorral és a pudingporokkal főzzük fel. Hagyjuk egy kicsit hűlni, ezalatt magozzuk ki a meggyet. Természetesen ha magozott meggyünk van, már megkönnyítte a dolgunkat. Ha langyosra hűlt a puding, akkor keverjük hozzá a meggyet. 1-2 csipet őrölt fahéjat adjunk hozzá. A tészta 3/4 részét nyújtsuk ki akkorára, mint a normál méretű tepsink, vajazzuk vagy zsírozzuk ki, hintsük meg kevés zsemlemorzsával és terítsük bele a tésztát. A tészta tetejét szintén szórjuk meg vékonyan kevés zsemlemorzsával, majd simítsuk rá a tölteléket. A megmaradt tésztából készítsünk rácsokat- kicsit nehéz, mert nagyon omlós a tészta, de ne tegyünk hozzá több lisztet, inkább legyünk türelmesek. A rácsok tetejét kenjük le felvert tojással és előmelegített sütőben süssük szép aranybarna színűre, kb. 30 perc alatt.

    Ha kihűlt, gyönyörűen szeletelhető. Nálunk általában már langyosan fel kell vágni és pillanatok alatt elfogy egy tepsi mennyiség.

    Megjegyzés: A feltett fotók két adagról árulkodnak, ahol a tészta látható a tepsiben, mert jelen esetben azért gáztepsiben lett készítve, mert egyszerre két adagot készítettem el, s nem akartam külön-külön sütni. De a megadott mennyiség és az elkészítési mód a recept alapján egy adag tésztára vonatkozik.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!