HABOS TÚRÓS PALACSINTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
Palacsintához: 3 tojás csipet só 5 dkg cukor 5-6 dl tej 20 dkg finom liszt Tölteléknek: 25 dkg túró 5 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 dl tejföl 1 citrom reszelt héja Krém: 4 tojássárgája 2 dkg liszt 10 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 5 dl tej Teteje: 4 tojásfehérje 3 ek. cukor
Elkészítés: A palacsintának ez a sült változata nagyon kellemes ízű édesség. Talán kicsit időigényes, de megéri a fáradságot. Akár egy kisebb tepsiben vagy kerámia tálban is megsüthetjük, de használhatunk hozzá kerek vagy ovális jénai tálat is, nem feltétlenül csak a szögletes forma jó hozzá.
Először meg kell sütnünk a palacsintákat.
Ebből a mennyiségből 12-15-16 közötti darab palacsinta lesz. Ez attól függ, hogy mekkora a palacsinta sütőnk.
A 3 tojást üssük bele egy tálba és egy kézi habverővel vagy robotgéppel verjük fel, habosítsuk ki.
Akinek könnyebb, az természetesen a teljes kikeveréshez is a robotgépet használja a kézi habverő helyett.
Majd hozzáadjuk a csipet sót, az 5 dkg cukrot, a 20 dkg lisztet és a kb. 5 dl tejet. Először csak kevesebb tejjel kezdjük el kikeverni és fokozatosan lazítsunk az állagán a tejjel.
Ha sűrűnek találnánk, adjunk még hozzá tejet.
Sokan ásványvízzel készítik a palacsintát, de én szívesebben használok csak tejet. De aki azzal szereti készíteni, abban az esetben használhat vizet is a tej mellé, fele-fele arányban.
Csomómentesre keverjük ki a hozzávalókat és azután egy felmelegített, olajozott palacsinta sütőben süssük ki a palacsintákat.
Ha elkészültünk a palacsintákkal, tegyük félre.
Készítsük el ezután a túrótölteléket.
Ha elkészültünk a palacsintákkal, tegyük félre.
Készítsük el ezután a túrótölteléket.
Ehhez a túrót keverjük ki a kétféle cukorral, a tejföllel és a reszelt citromhéjjal.
Majd ezzel a túrótöltelékkel töltsük meg a palacsintákat.
Egy tepsibe vagy ahogy a recept elején is írtam, bármilyen más sütőtálba, amit nem kell ki kenni zsiradékkal, fektessük bele sorban a megtöltött palacsintákat.
S megint csak tegyük félre.
Ezt követően főzzük meg a krémet.
Ezt követően főzzük meg a krémet.
A 4 tojássárgáját keverjük el a 2 dkg liszttel, a cukorral és a vaníliás cukorral, s dolgozzuk simára az 5 dl tejjel.
Tegyünk fel a tűzre egy kis lábasban egy kevés vizet és hagyjuk felforrni.
Majd ezen a vízgőz fölött főzzük sűrű krémmé a keveréket.
Miután felfőztük a krémet, öntsük át egy kis lábasba és tegyük a gázra és keverés mellett egy-két rottyanásig hagyjuk felforrni.
Ez a vízgőz fölött nem történik meg, de ez a művelet lábasban, lángon viszont 1-2 perc alatt meg van.
S még melegen öntsük a félre tett palacsintákra.
A krém tetejére a 4 tojásfehérjét a kétféle cukorral verjük kemény habbá.
Majd simítsuk rá a tepsiben lévő krémre.
A hab tetejét cifrázzuk meg egy villával és előmelegített sütőben süssük addig, amíg a hab színt nem kap. Ez az idő 170 fokon kb. 10-15 percig történik.
Ettől több sütést ez az édesség nem igényel, mivel minden fel van főzve. A palacsinta is megsült, a krém is megfőlt.
Melegen és hidegen is tálalható, viszont teljesen hidegen szebben szeletelhető, addigra megdermed a krém a palacsinták között.
Melegen és hidegen is tálalható, viszont teljesen hidegen szebben szeletelhető, addigra megdermed a krém a palacsinták között.
Míg forrón folyékony marad a krém a palacsinták tetején.
Nagyon ízletes desszert, akár langy melegen. akár hidegen fogyasztjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!