HABOS TÚRÓS PALACSINTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Palacsintához: 3 tojás
  • csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 5-6 dl tej
  • 20 dkg finom liszt
  • Tölteléknek: 25 dkg túró
  • 5 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • Krém: 4 tojássárgája
  • 2 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 dl tej
  • Teteje: 4 tojásfehérje
  • 3 ek. cukor
  • Elkészítés: A palacsintának ez a sült változata nagyon kellemes ízű édesség. Talán kicsit időigényes, de megéri a fáradságot. Akár egy kisebb tepsiben vagy kerámia tálban is megsüthetjük, de használhatunk hozzá kerek vagy ovális jénai tálat is, nem feltétlenül csak a szögletes forma jó hozzá. 

    Először meg kell sütnünk a palacsintákat. 
    Ebből a mennyiségből 12-15-16 közötti darab palacsinta lesz. Ez attól függ, hogy mekkora a palacsinta sütőnk.
    A 3 tojást üssük bele egy tálba  és egy kézi habverővel vagy robotgéppel verjük fel, habosítsuk ki.
    Akinek könnyebb, az természetesen a teljes kikeveréshez is a robotgépet használja a kézi habverő helyett. 
    Majd hozzáadjuk a csipet sót, az 5 dkg cukrot, a 20 dkg lisztet és a kb. 5 dl tejet. Először csak kevesebb tejjel kezdjük el kikeverni és fokozatosan lazítsunk az állagán a tejjel.
    Ha sűrűnek találnánk, adjunk még hozzá tejet.  
    Sokan ásványvízzel készítik a palacsintát, de én szívesebben használok csak tejet. De aki azzal szereti készíteni, abban az esetben használhat vizet is a tej mellé, fele-fele arányban. 
    Csomómentesre keverjük ki a hozzávalókat és azután egy felmelegített, olajozott palacsinta sütőben süssük ki a palacsintákat.
    Ha elkészültünk a palacsintákkal, tegyük félre.
    Készítsük el ezután a túrótölteléket. 
    Ehhez a túrót keverjük ki a kétféle cukorral, a tejföllel és a reszelt citromhéjjal. 
    Majd ezzel a túrótöltelékkel töltsük meg a palacsintákat.
    Egy tepsibe vagy ahogy a recept elején is írtam, bármilyen más sütőtálba, amit nem kell ki kenni zsiradékkal, fektessük bele sorban a megtöltött palacsintákat.
    S megint csak tegyük félre.
    Ezt követően főzzük meg a krémet. 
    A 4 tojássárgáját keverjük el a 2 dkg liszttel, a cukorral és a vaníliás cukorral, s dolgozzuk simára az 5 dl tejjel.
    Tegyünk fel a tűzre egy kis lábasban egy kevés vizet és hagyjuk felforrni.
    Majd ezen a vízgőz fölött főzzük sűrű krémmé a keveréket. 
    Miután felfőztük a krémet, öntsük át egy kis lábasba és tegyük a gázra és keverés mellett  egy-két rottyanásig hagyjuk felforrni.
    Ez a vízgőz fölött nem történik meg, de ez a művelet lábasban, lángon viszont 1-2 perc alatt meg van.
    S még melegen öntsük a félre tett palacsintákra.
    A krém tetejére a 4 tojásfehérjét a kétféle cukorral verjük kemény habbá.
    Majd simítsuk rá a tepsiben lévő krémre. 
    A hab tetejét cifrázzuk meg egy villával és előmelegített sütőben süssük addig, amíg a hab színt nem kap. Ez az idő 170 fokon kb. 10-15 percig történik.
    Ettől több sütést ez az édesség nem igényel, mivel minden fel van főzve. A palacsinta is megsült, a krém is megfőlt.
    Melegen és hidegen is tálalható, viszont teljesen hidegen szebben szeletelhető, addigra megdermed a krém a palacsinták között.
    Míg forrón folyékony marad a krém a palacsinták tetején.
    Nagyon ízletes desszert, akár langy melegen. akár hidegen fogyasztjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!