SVÁB FOKHAGYMAKRÉM LEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 4 ek. liszt
  • 1 húsleves kocka
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 ek. zsír
  • 1 kk. cukor
  • pirított zsemlekocka vagy kenyér
  • Elkészítés: A fokhagyma krémleveseket többféleképpen el lehet készíteni. Én ezt a sváb fokhagyma krémlevest szoktam főzni, itthon minden családtagom nagyon szereti. A leveshez először a fokhagymát megpucoljuk és fokhagymanyomón átnyomjuk, majd félre tesszük. A zsírt megolvasztjuk egy akkora fazékban, amennyi levest szeretnénk készíteni. Majd beletesszük a lisztet és egy "vékony" rántást készítünk. Hozzáadjuk a félretett fokhagymát és azzal is picit pirítjuk. Ez mindössze pár pillanat legyen csak, mert ha sokáig kevergetjük, pirítjuk a fokhagymát a rántásban, akkor a fokhagyma keserű lesz. Az illatán úgyis érezhető lesz, amikor már pirul, mert nagyon intenzíven adja ki magából a fokhagyma illatot.
    Ezt követően öntsük fel vízzel, kb. 3-4 liternyi mennyiséggel. Sózzuk meg ízlés szerint és hagyjuk felforrni. Ha már forr,  adjuk hozzá a húsleveskockát és a cukrot. 
    Majd főzzük addig, amíg a fokhagyma alaposan megfől a levesben. Ez kb. 1/2 órát vesz igénybe. 
    Végül a tejfölt keverjük ki simára a liszttel, de közben egy kevés vizet is  adjunk hozzá, így simábbra tudjuk kikeverni a habarást. Ezzel a lisztes tejföllel azután habarjuk, sűrítsük be a levest.
    Utoljára adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, amit a főzési időben apróra vágtunk és azzal is forraljuk össze. 
    Én szeretem, ha csak átforralom a petrezselyem zölddel a levest, de aki jobban szereti, ha teljesen puhára fől a petrus, abban az esetben inkább azt is az első forrás után tegye bele.
    Pirított zsemlekockával vagy kenyérrel tálaljuk a kész fokhagyma levest.
    Én kenyeret szoktam pirítani a kenyérpirítóban és utána azt felkockázom. Ez nagyon gyorsan meg van és ugyan olyan, mintha a sütőben pirítottam volna meg.
    De ha ott készítjük a kenyérkockákat, akkor érdemes a leves főzési ideje alatt elkezdeni a kenyérkockák sütését, pirítását.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!