SVÁB FOKHAGYMAKRÉM LEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1 nagy fej fokhagyma 2 dl tejföl 4 ek. liszt 1 húsleves kocka só 1 csokor petrezselyemzöld 1 ek. zsír 1 kk. cukor pirított zsemlekocka vagy kenyér
Elkészítés: A fokhagyma krémleveseket többféleképpen el lehet készíteni. Én ezt a sváb fokhagyma krémlevest szoktam főzni, itthon minden családtagom nagyon szereti. A leveshez először a fokhagymát megpucoljuk és fokhagymanyomón átnyomjuk, majd félre tesszük. A zsírt megolvasztjuk egy akkora fazékban, amennyi levest szeretnénk készíteni. Majd beletesszük a lisztet és egy "vékony" rántást készítünk. Hozzáadjuk a félretett fokhagymát és azzal is picit pirítjuk. Ez mindössze pár pillanat legyen csak, mert ha sokáig kevergetjük, pirítjuk a fokhagymát a rántásban, akkor a fokhagyma keserű lesz. Az illatán úgyis érezhető lesz, amikor már pirul, mert nagyon intenzíven adja ki magából a fokhagyma illatot.
Ezt követően öntsük fel vízzel, kb. 3-4 liternyi mennyiséggel. Sózzuk meg ízlés szerint és hagyjuk felforrni. Ha már forr, adjuk hozzá a húsleveskockát és a cukrot.
Majd főzzük addig, amíg a fokhagyma alaposan megfől a levesben. Ez kb. 1/2 órát vesz igénybe.
Végül a tejfölt keverjük ki simára a liszttel, de közben egy kevés vizet is adjunk hozzá, így simábbra tudjuk kikeverni a habarást. Ezzel a lisztes tejföllel azután habarjuk, sűrítsük be a levest.
Utoljára adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, amit a főzési időben apróra vágtunk és azzal is forraljuk össze.
Én szeretem, ha csak átforralom a petrezselyem zölddel a levest, de aki jobban szereti, ha teljesen puhára fől a petrus, abban az esetben inkább azt is az első forrás után tegye bele.
Pirított zsemlekockával vagy kenyérrel tálaljuk a kész fokhagyma levest.
Én kenyeret szoktam pirítani a kenyérpirítóban és utána azt felkockázom. Ez nagyon gyorsan meg van és ugyan olyan, mintha a sütőben pirítottam volna meg.
Én kenyeret szoktam pirítani a kenyérpirítóban és utána azt felkockázom. Ez nagyon gyorsan meg van és ugyan olyan, mintha a sütőben pirítottam volna meg.
De ha ott készítjük a kenyérkockákat, akkor érdemes a leves főzési ideje alatt elkezdeni a kenyérkockák sütését, pirítását.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!