TEPSIS RIZS TOJÁSSAL
EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 1.5 csésze rizs
  • 3 csésze víz
  • 6 tojás
  • ételízesítő
  • zsiradék
  • Elkészítés: Ennek a rizses köretnek a receptjét még régebben egy újságban találtam és kis idő elteltével egy hús mellé el is készítettem. A tojásoknak köszönhetően igen laktató és szerintem különleges is. Az elkészítése könnyű és nem is igényel sok időt.  A rizst miután kimértük, megmossuk és egy szűrőn át alaposan lecsepegtetjük a víztől. Kevés zsiradékot, kb. 1 lapos ek. sertés zsírt vagy ennek megfelelően olajat felolvasztunk, hozzáadjuk a lecsepegtetett rizst és elkezdjük megpirítani.
    Folyamatos kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg üveges nem lesz. 
    Azaz, arra ügyeljünk, hogy ne égjen meg, de jól piruljon meg.
    Akkor lesz igazán jó, ha azt halljuk, hogy a rizs szemek kicsit kopognak.
    Ekkor felöntjük a vízzel. 
    Sózzuk, ételízesítőzzük és felforraljuk. Ezt követően hagyjuk főlni addig a rizst, míg majdnem magába szívja a vizet.
    Azután már úgy főzzük tovább a rizst, hogy lángelosztót teszünk a gázrózsára és még akár kisebbre is állítjuk a lángot.
    Mivel így nem kap oda a rizs és szépen magába szívja a meglévő összes  vizet is. 
    Ha elkészült, pár perces várakozás után, keverjük át a készre párolódott rizst.
    Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki zsiradékkal és simítsuk bele a rizst. Egy evőkanál külső részével mélyedéseket csinálunk a rizsbe - jelen esetben 6 darabot - és mindegyik mélyedésbe beleütünk egy tojást. 
    De ez mindenkinek a saját döntésére van bízva. Lehet több, illetve kevesebb tojást is használni hozzá.
    Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tojás meg nem sül a rizsben.
    Ez az idő kb. 15-20 perc.
    De ez is sütő függő,  letudjuk ellenőrizni, szemre vételezve, hogy mennyire dermedt meg a tojás a rizsfészekben. 
    Ha már kemény a tojás állaga, akkor el is készült a remek tojásos rizs.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!