BURGONYÁS LEPÉNYKÉK
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 5-6 közepes burgonya
  • 6 tojás
  • 1 fej hagyma
  • 1 dl tej
  • bors
  • majoránna
  • zsiradék a hagyma dínszteléséhez és a lepénykék sütéséhez
  • Elkészítés: Ezek a kis lepénykék nagyon hasonlítanak a mini palacsintához, de a fogyasztásukkor megtapasztalhatjuk, hogy mégsem palacsinta került a tányérunkra.
    Az elkészítéséhez a burgonyákat alaposan megmossuk és héjastól megfőzzük. Ha megfőlt, szűrjük le a levét és kis ideig várjunk vele, mert tűz forrón igen nehéz megpucolni.
    Majd némi várakozás után hámozzuk le a héját.
    Akár egy villát is beleszúrhatunk, ha még mindég égeti a kezünket és azzal tartva a burgonyát, úgy húzzuk le a főtt krumplihajat.
    Miután megtisztítottuk a héjától, egy krumplinyomón nyomjuk át vagy krumplitörővel is áttörhetjük. 
    A hagymát pucoljuk meg és azután kockázzuk fel kisebb darabokra.
    Egy kevés zsiradékon pirítsuk meg üvegesre. 
    Ezt követően  adjuk hozzá az összetört krumplihoz. 
    A tojásokat villával kissé verjük fel, keverjük el a tejjel, s ízlés szerinti mennyiségű, de nem sok sóval, borssal, majoránnával ízesítsük meg. 
    Végül dolgozzuk össze a hagymás krumplival. 
    A krumplis masszának közepesen lágynak kell lenni, de ha túl sűrűnek találnánk, adjunk még hozzá egy pici tejet. 
    Egy serpenyőt kenjünk ki zsiradékkal, de csak annyira, mintha palacsintát sütnénk és tegyünk bele a masszából egy - egy evőkanálnyit. 
    Süssük meg először az egyik oldalát a lepényeknek, majd szűrőlapáttal fordítsuk meg és ezt az oldalt is süssük át. 
    Ebből a mennyiségből sok kis burgonyalepénykénk lesz, s olyan lesz kinézetre, mint az amerikai palacsinta.
    Húsok mellé kiváló köretként ajánlom. 
    Nemcsak mutatós, hanem finom és laktató is egyben.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!