HŰSÍTŐ SÁRGADINNYELEVES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 közepes méretű sárgadinnye
  • 1 l tej
  • 1/2 cs. vaníliás pudingpor
  • 10 dkg ráma
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tejföl
  • Díszítéshez: tejszínhab

  • Elkészítés: A  sárgadinnyéből egy nagyon kellemes hűsítő krémleves készíthető. Tulajdonképpen akár édességnek is nevezhetnénk, hiszen az íze  hasonlít egy édes krémhez. De nekünk nagyon ízlik.
    A dinnye leveshez ne válasszunk nagy dinnyét, maximum 1 kg-os legyen. A dinnye fajtája lehet sárgabelű és méz dinnye is.

    A sárgadinnyét vágjuk ketté, magjait távolítsuk el és pucoljuk le a héját. A dinnye húsát kockázzuk fel kb. 1 cm-s darabokra. Egy 6-8 gombóckát készíthetünk karalábé vájóval a díszítéshez, akkor ezt tegyük félre, de erre nincs feltétlenül szükség, csak ha kreatívkodni szeretnénk a tálalásnál.
    A rámát olvasszuk fel egy lábasban, adjuk hozzá a cukrot és állandó kevergetés mellett kicsit karamellizáljuk meg. Ezt követően adjuk hozzá a dinnyekockákat és néha megkeverve kb. 10 percig pároljuk. Kicsit krumplinyomóval meg is törhetjük. Én nem szoktam átturmixolni, azt szeretem, ha pici darabkák maradnak benne. A pudingport keverjük simára egy pici tejjel, 2 vaníliás cukorral, majd a többi tejjel együtt öntsük a dinnyéhez. Állandó keverés mellett főzzük fel. Jól forraljuk ki és ekkor a tejfölt keverjük ki egy kevés levessel-egy merőkanállal vegyünk ki a tejfölhöz a levesből-és adjuk a dinnyelevesünkhöz. Forraljuk még egy kicsit át és alaposan hűtsük ki. Hidegen tejszínhabrózsákkal és a félretett dinnye gombócokkal díszítve tálaljuk.

    ( Aki kevésbé édesen szeretné, természetesen csökkentheti a cukor mennyiségét, hiszen a dinnye is édes. Egy-két alkalommal elkészítettem tejföl nélkül is és 1 cs. vaníliás pudingporral, akkor inkább dinnyés puding lett belőle, de az is fincsi volt. Azt az elkészítési módot és képet külön felteszem majd az oldalra.)

    Jó étvágyat kívánok hozzá!