RÁCSOS CITROMOS SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 20 dkg ráma
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 sütőpor
  • 40 dkg liszt
  • annyi tejföl, amennyivel jól gyúrható tésztát kapunk, kb. 2 ek. elég is
  • Külön: 30 dkg porcukor
  • 1 citrom leve
  • lekvár
  • sütőpapír a tepsi aljára
  • Teteje: porcukor
  • Elkészítés: Ez a rácsos sütemény igen egyszerűen elkészíthető, s a citromnak köszönhetően  kellemesen savanykás ízű. A sütihez a hozzávalóknál megadott lekvár lehet bármilyen, én hol szilvalekvárral, hol pedig barack lekvárral készítem. 
    Az elkészítése nem igényel sok időt, bárki könnyedén, hamar el tudja készíteni.
    Ehhez a tészta hozzávalóit gyúrjuk össze és vegyük két cipóra.
    Az egyik cipó lehet egy picivel kisebb, majd ez kerüljön azután a tetejére rácsoknak.
    Az egyik cipót nyújtsuk ki akkorára, mint a tepsink ( normál méretű ) és egy sütőpapírral béleljük is ki a tepsit.
    Fektessük bele a kinyújtott lapot. Ha kell, kézzel egyengessük el.
    Azután egy villával itt-ott szurkáljuk meg a tésztát.
    Előmelegített sütőben félig süssük meg, kb. 10 perc alatt. 
    Amíg sül, készítsük el a habot.
    A 3 tojásfehérjét verjük fel a porcukorral kemény habbá, majd adjuk  hozzá a citrom levét, s azzal is verjük tovább. 
    Érdemes előbb kicsit önmagában felverni a habot, s csak azután hozzáadni a cukrot, majd kicsit később a citrom kifacsart levét.
    Akkor lesz jó a tojáshabunk, ha már a hab megáll a habverőn.
    A félig megsült tésztát kivéve a sütőből, kenjük  meg valamilyen ízű lekvárral, majd simítsuk rá a citromos habot. 
    A másik megmaradt cipócskát, tésztát is nyújtsuk ki, s vágjunk csíkokat belőle és rácsozzuk be vele a hab tetejét. A csíkokat akár derelye vágóval is végezhetjük, de egy késsel megtehetjük ezt.
    Egy tojást verjünk fel villával egy kissé és egy ecsettel kenjük át a rácsosan elhelyezett tészta csíkokat.
    Helyezzük vissza a sütőbe a tésztát és süssük készre. Ez a tovább sütési idő kb. 20-25 perc, sütőtől függően. 
    Nekem még 25 percre volt szükség.
    Egy tipp : érdemes a rácsozáshoz a tésztacsíkokat kinyújtani és felvágni akkor, mielőtt felvernénk a habot, hiszen ha áll egy 10 percet, az nem gond, viszont a végén már sietősre kellene venni a munkát ezzel kapcsolatosan. De, persze akkor is lehet, ha már rásimítottuk a habot a tésztára.
    Miután megsült a sütink, langyosra hűtsük ki, s ezután porcukorral megszórva a tetejét, kockákra vágva szervírozzuk.
    A porcukorba tehetünk egy csomag vaníliás cukrot is - én néha szoktam - ezáltal még kellemesebb ízű lesz a süteményünk.
    Ez a sütemény még másnap és akár azt követő napon is ugyanolyan finom marad, mint amikor sütöttük, feltéve ha marad belőle. Nálunk ez csak akkor történik meg, ha másmilyen sütemény is készül mellé, ami jó kiadós is egyben.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!