SAJTOS RÚD
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg reszelt trapista sajt
  • 20 dkg ráma
  • 2 tojássárgája
  • annyi tejföl, amennyit felvesz, hogy kellő lágy tésztát kapjunk
  • a tetejére 5 dkg reszelt sajt
  • Elkészítés: A sajtos rúd megint csak egy olyan sós harapnivaló, amit annyi féleképpen el lehet készíteni. Az én recepttáramban is több recept leírás található erről a sós kis finomságról. Ez megint csak egy másik recept, amiben szintén nem található sok hozzávaló és az elkészítése is nagyon egyszerű.
    A megadott hozzávalókat csupán összegyúrjuk.
    Azaz a lisztet mérjük ki egy tálba, s sózzuk meg. Adjuk hozzá a rámát, amit kockákra is vághatunk, vagy csak egyszerűen 2-3 darabban teszünk a liszthez.
    A kezünkkel alaposan morzsoljuk el a rámát a liszttel, majd tegyük bele a tojássárgákat és először csak 2 púpozott ek. tejfölt.
    Ebbe a tésztába nem került sütőpor, de aki nem akarja enélkül készíteni, egész nyugodtan tehet bele 1/2 cs. sütőport.
    Adjuk hozzá a reszelt sajtot és kezdjük el összegyúrni.
    Ha azt látjuk, hogy nehezen áll össze, akkor tegyünk még bele egy kevés tejfölt.
    Amikor szép cipóra összeállítottuk a tésztát, a gyúrótáblát lisztezzük meg s 
    nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagra a tésztát.
    Amint ezzel megvagyunk, a megmaradt tojásfehérjéket kicsit habosítsuk ki és egy ecsettel kenjük le a kinyújtott tészta felületét.
    Majd egy derelye vágóval vagy ennek hiányában késsel csíkozzuk be a tésztát.
    A csíkokból vágjunk rudakat és a felvágott tészta tetejét szórjuk meg reszelt sajttal.
    Ha valakinek úgy egyszerűbb a csíkozási művelet, hogyha már rajta van a reszelt sajt, akár úgy is megoldható.
    Picit meg is sózhatjuk, hogy ízesebb legyen a készre sült sajtos rúd.
    Zsiradékkal megkent vagy sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztassuk rá a kis rudakat és az előmelegített sütőben süssük meg szép aranybarnára.
    Nem kell túl sok idő a sütéshez, kb. 15 perc, de aki ropogósabbra szeretné, akkor 20 perc alatt azt is elérjük.
    Egy szép kerek kínáló tálra sorakoztatva szervírozhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!