DUBARRI SERTÉSSZELET PARADICSOMMÁRTÁSBAN SÜLVE
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 8-10 szelet sertéshús (comb vagy karaj )
  • 1 fej karfiol
  • 10 dkg reszelt trapista sajt
  • 5 púpozott ek. liszt
  • 2 ek. zsiradék
  • 2 dl paradicsomlé
  • 2 dl tej
  • víz
  • 5 dkg vaj vagy ráma
  • bors
  • ételízesítő
  • Elkészítés: Először a karfiolt szedjük rózsákra és sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. A hússzeleteket klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk meg és 2 ek. lisztben mártsuk meg a szeleteket. A zsiradékot hevítsük fel egy serpenyőben és a lisztbe mártott husikat mindkét oldalról süssük elő. Tegyük félre. Ezen a zsiradékon készítsünk egy paradicsomos pecsenyemártást. A visszamaradt zsiradékhoz adjunk 1 ek. lisztet, kicsit pirítsuk meg, ezáltal a fakanállal kissé kaparjuk fel a húsról lesült részt, az nagyon ízes és öntsük fel paradicsomlével. Ha sűrűnek találjuk, adjunk hozzá egy pici vizet. Sózzuk, borsozzuk és jól forraljuk ki. Ezt követően készítsünk egy tejes besamellt. A rámát vagy vajat egy serpenyőben olvasszuk fel, adjuk hozzá a megmaradt lisztet és kevergessük addig, amíg a liszt ki nem fehéredik. Sózzuk, borsozzuk és kevés ételízesítőt is adjunk hozzá. Öntsük fel tejjel és állandó kevergetés mellett sűrítsük be, forraljuk ki. Ha túl sűrűnek találnánk, ehhez is adjunk közben egy pici vizet.

    Egy akkora tepsit, amiben szépen elférnek egymás mellett a hússzeletek, vékonyan vajazzunk ki és öntsük bele a paradicsomos pecsenyelét. Fektessük rá sorban a husikat, mindegyik tetejére tegyünk egy karfiol rózsát. Minden karfiolra tegyünk kb. egy evőkanállal a besamellből és szórjuk meg reszelt sajttal. A sajtok tetejére rakjunk egy csipet ételízesítőt. Előmelegített sütőben süssük 1 órát.

    Én ezt a húsételt tojásos- sárgarépás burgonya körettel és uborkasalátával szervíroztam, de más köret mellé is kitűnő választás.



    Jó étvágyat kívánok hozzá!