KARAMELL MÁZAS KRÉMES
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 25 dkg liszt 1 tojássárgája 2 dl tejföl 1 ek. ecet csipet só 15 dkg ráma Krém: 4 cs. vaníliás pudingpor 9 tojásfehérje 10+20 dkg cukor 1liter és 2 dl víz Karamellmázhoz: 5 ek. tej 20 dkg cukor 1/2 kk. nescafé 7 dkg ráma
Elkészítés: A karamelles tetejű krémes elkészítési módja ugyanaz, mint a sima krémesé és a francia krémesé, csupán a tetejének az elkészítése változik.
A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze és osszuk két részre. Nyújtsuk ki, villával kissé szurkáljuk meg, hogy sülés közben kevésbé legyen hólyagos és tepsi hátán süssük meg a lapokat kb. 15 perc alatt. Picit nyújthatjuk nagyobbra is, mint a tepsi, mert sülés közben kicsit összeugrik a tészta.
Az egyik megsült tésztát egy mélyebb falú (normál, nem gáztepsi) tepsibe fektetjük, majd erre kerül a krém.
A krémhez egy nagyobb mérető lábast- 4-5 literest - készítsünk elő, mert a már elkészült krém igen kiadós lesz.
A pudingporokat keverjük csomómentesre a 2 dl vízzel és a 10 dkg cukorral. A többi 1 liter vizet forraljuk fel, majd adjuk hozzá a kikevert pudingot és még a 20 dkg cukrot és főzzük fel. A tojásfehérjét verjük kemény habbá és még melegen forgassuk bele a főzött pudingba. A kész krémet így meleg állapotában simítsuk rá a tepsiben lévő tésztára. A felső lapot mielőtt ráhelyeznénk a krémre, szeleteljük fel akkora kockákra, amekkorára majd vágni szeretnénk a krémest és vonjuk be karamell mázzal és még akkor gyorsan a karamellt is vágjuk be a tészta kockák mentén, mert ha már megdermedt, akkor töredezne a vágás során.
Karamellmáz: A neszkávét a tejben keverjük el és a cukor hozzáadásával egy serpenyőben állandó keverés mellett olvasszuk fel a cukrot. Ha már kezd sűrűsödni, vegyük le a tűzről és keverjük bele a rámát, s azonnal simítsuk rá a tésztalapra.
Másnap a kockák mentén gyönyörűen szeletelhető a krémesünk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze és osszuk két részre. Nyújtsuk ki, villával kissé szurkáljuk meg, hogy sülés közben kevésbé legyen hólyagos és tepsi hátán süssük meg a lapokat kb. 15 perc alatt. Picit nyújthatjuk nagyobbra is, mint a tepsi, mert sülés közben kicsit összeugrik a tészta.
Az egyik megsült tésztát egy mélyebb falú (normál, nem gáztepsi) tepsibe fektetjük, majd erre kerül a krém.
A krémhez egy nagyobb mérető lábast- 4-5 literest - készítsünk elő, mert a már elkészült krém igen kiadós lesz.
A pudingporokat keverjük csomómentesre a 2 dl vízzel és a 10 dkg cukorral. A többi 1 liter vizet forraljuk fel, majd adjuk hozzá a kikevert pudingot és még a 20 dkg cukrot és főzzük fel. A tojásfehérjét verjük kemény habbá és még melegen forgassuk bele a főzött pudingba. A kész krémet így meleg állapotában simítsuk rá a tepsiben lévő tésztára. A felső lapot mielőtt ráhelyeznénk a krémre, szeleteljük fel akkora kockákra, amekkorára majd vágni szeretnénk a krémest és vonjuk be karamell mázzal és még akkor gyorsan a karamellt is vágjuk be a tészta kockák mentén, mert ha már megdermedt, akkor töredezne a vágás során.
Karamellmáz: A neszkávét a tejben keverjük el és a cukor hozzáadásával egy serpenyőben állandó keverés mellett olvasszuk fel a cukrot. Ha már kezd sűrűsödni, vegyük le a tűzről és keverjük bele a rámát, s azonnal simítsuk rá a tésztalapra.
Másnap a kockák mentén gyönyörűen szeletelhető a krémesünk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!