FRANCIA KRÉMES
ÜNNEPI

HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 25 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. ecet
  • csipet só
  • 15 dkg ráma
  • Krém: 4 cs. vaníliás pudingpor
  • 9 tojásfehérje
  • 10+20 dkg cukor
  • 1liter és 2 dl víz
  • Teteje: 3 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 1 tábla tortabevonó étcsokoládé
  • 3-5 dkg ráma
  • Elkészítés: A francia krémes elkészítése megegyezik a sima krémes elkészítési módjával, csupán annyi külömbség van, hogy tejszínhab és csokimáz is kerül a tetejére.

    A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze és osszuk két részre. Nyújtsuk ki, villával kissé szurkáljuk meg, hogy sülés közben kevésbé legyen hólyagos és tepsi hátán süssük meg a lapokat kb. 15 perc alatt. Picit nyújthatjuk nagyobbra is, mint a tepsi, mert sülés közben kicsit összeugrik a tészta.
    Az egyik megsült tésztát egy mélyebb falú (normál, nem gáztepsi) tepsibe fektetjük, majd erre kerül a krém.
    A krémhez egy nagyobb mérető lábast- 4-5 literest - készítsünk elő, mert a már elkészült krém igen kiadós lesz.
    A pudingporokat keverjük csomómentesre a 2 dl vízzel és a 10 dkg cukorral. A többi 1 liter vizet forraljuk fel, majd adjuk hozzá a kikevert pudingot és még a 20 dkg cukrot és főzzük fel. A tojásfehérjét verjük kemény habbá és még melegen forgassuk bele a főzött pudingba. A kész krémet így meleg állapotában simítsuk rá a tepsiben lévő tésztára, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínhabot a habfixálóval verjük fel kemény habbá és egyenletesen simítsuk el a krém tetején. Erre kerül a csokoládés felső lap. A felső lapot mielőtt ráhelyeznénk a krémre, szeleteljük fel akkora kockákra, amekkorára majd vágni szeretnénk a krémest. Vonjuk be egyenként gőz fölött a rámával együtt megolvasztott csokival. Másnap a kockák mentén gyönyörűen szeletelhető a krémesünk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!