PÖTTYÖS- HAVAS HÁZTETŐ
ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 30 dkg liszt
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 12,5 dkg cukor
  • 5 dkg ráma
  • 1,5 lapos ek. méz
  • 2 ek. tej
  • 1 egész tojás
  • 1 ek. kakaó, ehhez 1 tk. tej
  • Krém: 2 vaníliás pudingpor
  • 1/2 liter tej
  • 12,5 dkg ráma
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • Teteje: 2-3 ek. kókuszreszelék
  • kb. 8-10 dkg étcsoki
  • Elkészítés: A pöttyös-havas háztető sütemény nagyon mutatós küllemű édesség, aki elkészíti, biztosan sikert arat majd a család vagy a vendégek körében vele. Az eredeti receptem a hozzávalók mennyiségét 2 db háztetőhöz adták meg, de most változtattam rajta. Ismét elkészítettem és csak  1 db háztető elkészítéséhez adtam meg a hozzávalók mennyiségét. S így kerül most fel módosítva az oldalra is. De ha valaki több sütit szeretne készíteni, akkor természetesen a mennyiséget meg kell duplázni. Jelen esetben viszont 1 süteményt tudunk ezekből az adagokból összeállítani.
    Először kezdjük el összedolgozni a tésztát. 
    Egy kisebb lábasban tegyünk fel a gázra egy kevés mennyiségű vizet és hagyjuk forrni.
    A rámát vagy ligát, ki mit használ, tegyük egy tálba, adjuk hozzá a folyékony mézet és a cukrot és tegyük fel a forró vízgőz fölé.
    Kevergessük addig, míg a cukor, a méz összeolvad a rámával.
    Levéve a gőzről, öntsük hozzá egy másik tálban kimért liszthez, amibe előbb vegyítsük el a szódabikarbónát.
    Adjuk hozzá az 1 egész tojást és a pici mennyiségű tejet is és a tészta hozzávalóit ezután dolgozzuk össze.
    Azt követően osszuk 4 részre.
    A 3 kis tészta részt gyúrjuk egybe és így marad 1/4 rész tésztánk. Azt külön formáljuk meg egy kis cipóvá.
    A nagy cipóból tepsi hátán azután 3 kis lapot  sütünk.
    Tulajdonképpen két féleképpen is megsüthetjük.
    Kinyújtjuk nagyobb méretűre, ami igazán egy nagyobb tepsi hátuljára fér rá.
    S ott vágjuk fel 3 egyforma csíkra.
    Természetesen a tészta oldalait is szépen levágva.
    Vagy a kinyújtott lapon még a gyúrótáblán kimérjük a 3 egyforma lap méreteit és így most vágjuk le a téglalapokat.
    Én ezt az utóbbit választottam most.
    Tehát először kapcsoljuk be a sütőnket.
    Villany tűzhelynél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra.
    Majd egy nagyon enyhén lisztezett gyúrótáblán nyújtsuk ki a nagy tészta cipót.
    Egyébként lisztezés nélkül sem ragad le a tészta, de ha biztosak akarunk lenni magunkban, egy nagyon kicsi liszt szórást alkalmazhatunk a tészta kinyújtása előtt.
    Amikor kinyújtottuk a tésztát, vegyük elő a centit vagy a vonalzót és annak segítségével mérjünk le 3 egyforma téglalapot és derelye vágóval vagy késsel szabjuk is ki ezeket a tészta darabokat.
    Egy tepsi hátát kicsit kenjük le rámával és tegyük rá a téglalap alakú tészta csíkokat.
    Én normál tepsit használtam, így egyszerre kettő fért rá, a harmadikat külön sütöttem meg.
    Helyezzük be az előmelegedett sütőbe és süssük meg a lapokat kb. 8 perc alatt.
    Amikor már kezd a széle jobban szilárdulni és a tészta színe is kicsit rózsaszínűbb lesz, akkor jó lesz. Arra vigyázzunk, hogy ne süssük túl a tésztát, mert túl kemény lesz. S ugyan az is megpuhul majd a krémtől, de sokkal később.
    Amikor én megkaptam ezt a receptet és a legelső alkalommal aszerint készítettem el, nem volt annyira egyszerű a tészta felvágása. Abban a receptben a nagyra kinyújtott lapot megsült állapotában, már kihűtve kellett felvágni.
    Na ez nagyon rossz ötlet volt, mivel töredezett az egész lap.
    Bár szerintem így akkor mégis felvágható, ha azonnal a sütőből való kivételkor tesszük ezt.
    Így én viszont legközelebb már ezzel a módszerrel, vagyis  még nyers állapotában szabtam ki a tésztából a téglalapokat.
    Ezt csak azért írtam le, hogy elmondhassam nektek a tapasztalatomat.
    Miután megsült a két téglalap, óvatosan csúsztassuk le a tepsiről és a harmadik lapot is ugyanígy süssük meg.
    Ekkor ne kapcsoljuk ki a sütőt, mert most elkészítjük a süteményhez a barna rudakat.
    Ehhez a kis cipóhoz a téglalapok kialakításakor a levágás során leeső tészta részeket is gyúrjuk hozzá, mert így nem vész kárba az a kis tészta mennyiség sem.
    Majd hozzáadjuk a kakaót, amit először keverjünk el az 1 tk. mennyiségű tejjel. 
    Jól gyúrjuk, gyurmázzuk át  az egészet és ebből a tésztából 6 rudat kell sodornunk, olyan hosszúságúakat, mint a tészta lapjaink. 
    Ha azt szeretnénk, hogy egyforma rudakat kapjunk, mérlegen mérjünk le 6 egyforma kis tészta darabot.
    De ha nincs olyan mérlegünk, amivel dekákat külön is tudunk mérni, akkor csak szemmel osszuk el 6 felé a tésztát.
    Még jobban dolgozzuk össze, görgessük meg a mini tészta darabkákat és  sodorjunk belőlük kis rudakat.
    Mindegyik tészta darabból készítsük el a rudacskákat.
    Ezeket is helyezzük rá a tepsi hátuljára és süssük meg őket.
    Ezeknek a tészta rudaknak a sütése kb. 10 perc volt, mert kicsit vastagabb, egybeálló tésztánk lett, így kicsivel érdemesebb tovább sütni, mint a lapokat.
    Ezt követően hagyjuk kihűlni és ezalatt készítsük el a krémet.
    A pudingport keverjük el a tejjel és főzzük fel sűrűre és azután hűtsük ki. 
    A rámát vagy a ligát keverjük simára a kétféle cukorral és a kihűlt pudinggal dolgozzuk el.
    Osszuk el a krémet 3 felé.
    kb. 2/3 rész krémmel összeállítjuk a süteményt és 1/3 rész krémmel bevonjuk a süti oldalait, tetejét.
    Az egyik lapot fektessük le, s kenjünk rá a 2/3 rész krémből.
    Erre a krémrétegre fektessünk le sorban  3 rudat.
    Erre kerül megint krém, s erre a krémre ráhelyezünk 2 rudat.
    Majd megint krém kerül a rúdra és végül 1 rúd, vagyis az utolsó rúd  kerül a krém tetejére. 
    Végül az egész háromszög alakú süteményt bevonjuk krémmel, most már felhasználva a fenn maradó 1/3 rész krémet.
    Próbáljuk úgy elkenni minden rétegnél a krémeket, hogy a rudakat kellően bevonja a krém, mert ezáltal fognak jól megpuhulni.
    Ezt követően következhetnek a háromszög oldal tésztái.
    Ezeknek a tészta lapoknak a felhelyezése történhet kétféleképpen is.
    Ha simán odaillesztjük a tészta lapokat, úgy is jó.
    S azután vonjuk be csokival a lapokat.
    De lehet úgyis felhelyezni, hogy előbb bevonjuk csokimázzal a két lapot.
    Amint kezd dermedni, megszórjuk bőven kókuszreszelékkel.
    S hagyjuk így teljesen megdermedni a csokit a tészta lapon.
    Én készítettem már így is és úgy is. A lényeg mindkettőnél, hogy oda is kell nyomogatni a krém oldalához a lapokat.
    Ha csokival bevont lapot nyomjuk oda, akkor mindenképpen csak ujjal tegyük ezt.
    S ha kicsit ott az ujjunk mentén még puhább lenne a csoki, s olvadna a kezünk melegétől, pótoljuk azt a végén egy csokiba mártott ecsettel. S oda ismét kókuszreszelék legyen hintve.
    Viszont ha az első verziót választjuk, hogy csoki nélkül kerül a sütemény oldalához a tészta lap, bátrabban oda illeszthetjük azokat.
    A csokimáz elkészítéséhez vízgőz fölött olvasszuk fel a kockákra tört csokit egy pici rámával.
    Majd kenjük be vele az oldalsó lapokat és hintsünk rá kókuszreszeléket.
    Az összeállított, csokis háromszög alakú süti tetejére is simítsunk egy kevés csokit, hogy szépen összezárjon a háztető teteje.
    Mielőtt rákerülnének az oldalai is a háztetőnek a krémre, érdemes áthelyezni a sütit egy kisebb tálcára vagy műanyag vágódeszkára, hogy betéve a hűtőbe, ne foglaljon túl nagy helyet.
    Majd másnapig hagyjuk hűvös helyen állni és másnap vágjuk fel szeletekre.
    Én kora délelőtt állítottam össze a süteményt és másnap dél körül szeleteltem fel.
    S ennyi idő szükséges is neki, hogy a tészta megpuhuljon a krémek mentén.
    Én ennél a süteménynél is alkalmaztam a csoki beolvasztását egy forró késsel.
    Azaz felmelegítettem a kés pengéjét nyílt láng fölött, vagyis a gázon.
    S a szeletelés mentén beolvasztottam a csoki felületét a háztetőn, mindkét oldalon.
    Azt követően vágtam fel szeletekre egy másik, jó éles késsel a süteményt.
    A szeletek nagysága kb. 1,5 cm-s legyen, de ha valakinek kicsit szélesebbre sikerül, az sem baj.
    De szerintem túl nagy szeletek ne legyenek, mert igen laktató egy-egy szelet.
    Ennek a süteménynek kicsit munkaigényesebb az elkészítése, de a végeredmény önmagáért beszél.
    Próbáljátok ki!
     
    Jó étvágyat kívánok hozzá!