PARADICSOMOS LASAGNE
KIADÓS | EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1csomag lasagne tészta
  • 40-50 dkg darált hús
  • őrölt fekete bors
  • oregánó
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • zsiradék
  • kevés víz
  • 7 dl paradicsomlé
  • 5 dkg vaj vagy ráma
  • 2-3 ek. liszt
  • 10 dkg reszelt trapista sajt
  • The Body Shop - 5. szülinapi fesztivál
    Elkészítés:
    Elsőként megpároljuk a darált húst.
    Ehhez kevés zsiradékot felhevítünk, hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk és készre pároljuk. Egy pici vizet is adjunk hozzá, de nem kell sok, mert a hús is enged levet.
    Ezután elkészítjük a paradicsomos mártást.
    A rámán fehéredésig kevergetve megpirítjuk a lisztet, félre húzzuk a tűzről és kézi habverővel folyamatosan keverve, felöntjük a paradicsomlével. Sózzuk, borsozzuk, és egy kevés oregánó fűszerrel is meghintjük. Hozzáadjuk a megtisztított és felaprított, de jobb, ha reszelt,  fokhagymát és visszatéve a tűzre,  kiforraljuk. Folyamatosan keverjük, hogy le ne égjen.
    Ha kicsit sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá kevés vizet. Én mindenkor szoktam vízzel is pótolni, mert ne legyen a mártás nagyon sűrű.
    Ha kiforrt és mártás sűrűségűre besűrűsödött a paradicsom alapunk, keverjük össze a megpárolódott darált hússal, de 2 merőkanálnyi mennyiséget hagyjunk meg külön a lasagne tetejére.

    Ezt követően állítsuk össze a lasagnét.
     Egy közepes méretű ( lasagne ) tepsit zsiradékkal vagy rámával  kenjünk ki, s a paradicsomos-húsos mártásból tegyünk két  merőkanállal a tepsi aljára, elsimítva, hogy mindenhol legyen belőle, majd rakjunk le egy sort a lasagne tésztából.
    Rakjunk rá megint csak 2-3 merőkanállal a mártásból és ismét rétezzünk a tésztából.
    Tegyük ezt addig, míg tart a mártás, s a tészta tetején mártás legyen, oda a félretett hús nélküli mártást simítsuk el.
    ( Nekem általában megmarad valamennyi a tésztalapokból, de ez nem baj, mert felhasználom máskor. Mivel csak 3 sor tésztát rakok le egy adag elkészítésekor. Egyet a tepsi aljára, rá mártás kerül, rá a második sor tészta, rá ismét mártás és végül a harmadik sor tészta és arra kerül a a hús nélküli mártás. )  A legvégén szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt süssük készre.

    Tipp:
    Mostanában felfedeztem, hogy lebbencs tésztából is kitűnő lasagnét lehet készíteni, az árban is gazdaságosabb. Természetesen olyanból, ami szintén kockákra van feldarabolva és nem töredezett. A Gyermelyi tészták között található meg ez a szép formára szárított lebbencs tészta.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!