KÜLÖNLEGES SÜLT HÚS
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 50-60 dkg sertéshús ( comb, karaj )
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 20 dkg gomba ( lehet konzerv is )
  • 4 csapott ek. liszt
  • külön kevés liszt a húshoz
  • 1/2 liter tej
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. zsír a ragu elkészítéséhez
  • bors
  • ételízesítő
  • 15 dkg trapista sajt
  • kevés zsiradék a tepsi kikenéséhez és a hús elősütéséhez

  • Elkészítés: A húst felszeleteljük és kicsit kiklopfoljuk, de ne túl vékonyra. A hússzeleteket sózzuk be és mártsuk be lisztbe. Kevés zsiradékot hevítsünk fel serpenyőben és süssük elő a husikat. Egy tepsit kenjünk ki zsiradékkal és fektessük bele a hússzeleteket. Kb. 1/2 dl vizet öntsünk alá és alufóliával letakarva, előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt süssük puhára. Közben készítsük el a hozzávaló ragut. A hagymát vágjuk apró kockára és 1 ek. zsiradékon fonnyasszuk meg. A szalonnát is kockázzuk fel és adjuk a hagymához és pirítsuk meg. Majd adjuk hozzá a gombát, borsozzuk és egy pici ételízesítővel szórjuk meg. Sózni nem kell, mert a szalonna is sós. Pirítsuk egy kicsit, majd öntsünk alá kb. 1/2 dl vizet és pároljuk meg. Ezt követően karikázzuk fel a kolbászt ( a bőrét távolítsuk el ) és tegyük a gombás raguhoz. Ezzel is főzzük még egy kicsit. Majd a lisztet keverjük csomómentesre a tejjel és sűrítsük be vele a ragut. Ha sűrűnek találnánk, mert mártás sűrűségűnek kell lennie, akkor még öntsünk hozzá egy kevés tejet. Folyamatos kevergetés mellet forraljuk ki.

    Ha puhára sült a hús, vegyük ki a sütőből - az alufóliára már nem lesz szükségünk - és simítsuk el a tetején a gombás ragut. A sajtot reszeljük le és szórjuk meg vele a ragus húst. Tegyük vissza a sütőbe és 10-15 percig süssük tovább, addig amíg a sajt rá nem olvad és pirul egy kicsit.

    Különleges és nagyon ízletes finomság. Zöldséges rétessel és cukkini mártással tálaltam. (Mindkettő recept leírás megtalálható a receptjeim között.)



    Jó étvágyat kívánok hozzá!