KAKAÓS PISKÓTA VANÍLIA MÁRTÁSSAL
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 1 ek. kakópor
  • Vanília mártáshoz: 4 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 2 kisebb ek. liszt
  • 1 liter tej
  • 5 dkg ráma
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • Elkészítés: Egy délutáni napon nagyon szerettem volna édességet enni, de nagy sütögetéshez nem volt kedvem, hisz az több időt igényelt volna. Így esett a választásom egy egyszerű kakaós piskótára és hozzá a vanília mártásra.
    A kakaós piskótához válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral.
    Majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, amiket szintén habosítsunk fel a tojásfehérje habbal.
    Azután a lisztben keverjük el a sütőport és a kakaóport, majd adjuk a habhoz.
    Végül egy fakanállal forgassuk össze a tojáshabbal.
    Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta masszát.
    Előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és 25-30 perc alatt süssük készre. Azután hűtsük legalább langyosra  és azt követően vágjuk fel a nekünk tetsző méretű kockákra.
    Amíg sül a piskóta, készítsük el a vanília mártást.
    Egy akkora lábasba tegyünk fel a tűzre egy kevés vizet melegedni, amelyre kényelmesen és jól illeszkedve ráfér majd az a tál, amiben fel fogjuk főzni a mártást.
    Abba a tálba, amit felteszünk a gőzre, a 4 tojásnak a sárgáját tegyük bele, majd adjuk hozzá a cukrot, s a lisztet. Mindezeket keverjük csomómentesre  a tejjel.Tegyük rá a gőzölgő vízre a lábasra és kézi habverővel a gőz fölött állandó keverés mellett főzzük mártás sűrűségűre. 
    Ez kicsit időigényes, legalább 15-20 perces keverést igényel.
    Akkor lesz jó, ha a fakanálról az ujjunkkal a krémen húzunk egy csíkot és a csík szépen egyben megmarad, s nem folyik össze ott a krém. S azt is tudni kell a mártásról, hogy annyira sűrű sem lesz, mintha egy süteménybe való krémet készítenénk. Csak olyan átvonó képességűnek kell lennie.
    Miután levettük a gőzről a krémet, keverjük bele a rámát és a vaníliás cukrot.
    A vanília mártást kissé hűtsük ki, akkor jobban élvezhetővé válik a fogyasztása, mint forrón.
    A kockára vágott piskóta köré vagy a piskótára rálocsolva kínáljuk.
    Nagyon kellemes ízű, gyors édesség.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!