FOKHAGYMAMÁRTÁS
EGYSZERŰ | GYORS

HOZZÁVALÓK
  • 3-4 ek. étolaj vagy ennek megfelelő 1-2 kisebb ek. zsír mennyiség
  • 2-3 ek. liszt
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 5 dl húsleveskockából készült leves
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors
  • Elkészítés: A fokhagymamártást nem készítettem sok alkalommal, így sajnos fotó sem készült erről a fogásról. De igyekszem újra egy ízletes hús mellé ismételten kínálni, s pótolom majd a mártás fotóját. Az elkészítése nem igényel sok időt és egy remek kiegészítő fogást kapunk végeredményként.
    Elsőként készítsünk egy gyors húsleves alaplevet.
    A kész alaplevet érdemes egyébként kicsivel előbb elkészíteni, s nem rögtön a mártás főzésekor, mert az a legjobb, ha az sem meleg, mert a rántásnak nem tesz jót, ha meleg folyadékkal van felöntve, mivel attól becsomósodik.
    Ehhez tegyünk fel kb. 1-1,5 liter vizet egy lábasba és hagyjuk felforrni.
    Amikor forr a vizünk, adjunk hozzá egy kicsi mennyiségű sót és 1 kocka zöldségleves kockát. Kb. 10 percig főzzük a kockával és ezzel el is készült a gyors húsleves alaplevesünk, amivel majd kikeverjük, lazítjuk a mártásunkat. Ennyi mennyiségre azért nem lesz szükségünk, de nem jó túlzottan kiszámítani sem a mennyiséget. Ami megmaradt alaplé, hűtsük ki és egy jól zárható dobozban le is fagyaszthatjuk, hogy más alkalommal is fel lehessen használni.
    A mártás készítése előtt a fokhagymát pucoljuk meg és fokhagymaprésen nyomjuk át és tegyük félre. A petrezselyem zöldet szintén készítsük elő és azt is tegyük félre.
    Ahhoz mossuk meg a petrezselymet és aprítsuk fel.
    Azután a zsiradékot olvasszuk fel egy lábasban és a lisztet hozzáadva, állandó kevergetés mellett pirítsuk meg, azaz rántást készítünk. 
    Ezután, ha már megpirult a liszt, húzzuk le a tűzről, amíg a fokhagyma belekerül, s majd most, a lángról levett rántáshoz adjuk is bele a fokhagymát.
    Tegyük vissza a tűzre és néhány pillanatig a fokhagymával együtt is pirítsuk, amíg kiadja magából a finom ízét és illatát. 
    Ismételten vegyük le a tűzről a lábast és az előzőleg elkészített  húslevessel kis adagokban hozzáadva engedjük fel.  Annyi alaplevet adjunk hozzá, hogy egy kellően lágy állagot kapjunk. Ezt úgy látjuk a legjobban, hogy kézi habverővel kevergetjük simára a folyadék hozzáadása során. 
    Ha elértük a kellő sűrűséget, visszatéve a tűzre, állandó keverés mellett sűrítsük be a mártást. Közben, ha szükségesnek látjuk, adjunk még hozzá az alapléből.
    Ízesítsük a kevergetés mellett sóval, őrölt borssal. 
    Majd hozzákeverjük a tejfölt és a felaprított petrezselyemzöldet és ezekkel a hozzávalókkal jól átforraljuk.

    Húsok mellé kitűnő mártás.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!